Blog: Advanced Installer

Modern Management van Windows 10 apparaten heeft soms nog wat uitdagingen. Critici noemen het tekortkomingen, maar ik zoek graag naar alternatieven. Zo maak ik regelmatig gebruik van Advanced Installer, een tool die het uitrollen van applicaties en het configureren van instellingen wat makkelijker maakt.

Door: Jan Bakker

Stel, je wilt je Windows 10 apparaten helemaal vanuit de Cloud (met Intune) beheren. Je hebt alle apparaten netjes uitgerold met AutoPilot en ook al een flink rijtje met policies aangemaakt. Helaas kunnen we vanuit Intune (nog) niet zoveel als met Group Policies, dus hebben we soms wat creativiteit nodig.

MSI

Good old MSI. Wie gebruikt het niet? Intune is perfect in staat om MSI packages te installeren. De meeste leveranciers bieden hun software ook nog in deze vorm aan, maar in sommige gevallen moet je de .EXE installer uitpakken en de MSI hieruit los uitrollen. Advanced Installer biedt hiervoor een simpele wizard, waarmee je met enkele klikken van een .EXE installatiebestand een kant-en-klare MSI package maakt.

 

Daarnaast kun je met Advanced Installer je eigen MSI packages maken, met bijvoorbeeld pre- en postinstallatie scripts. PowerShell scripts kun je uiteraard ook met Intune uitrollen, maar middels een MSI ben je net wat flexibeler.

Wat ik ook veel gebruik is het aanmaken, wijzigen of verwijderen van registry items. Bijvoorbeeld het uitzetten van Windows 10 Hiberboot (Fast Startup), waarbij ik de betreffende registry key wijzig met een zelfgemaakte MSI. Je kunt dus met een enkele MSI een groot aantal instellingen doorvoeren, waarbij je een mix van scripts, registry keys, bestanden en startmenu tegels gebruikt.

Inmiddels is het aanmaken van lokale gebruikers al mogelijk met Intune, maar dit kan ook met Advanced Installer. Met een paar klikken heb je een MSI die een lokale gebruiker voor je aanmaakt.

Verder zijn de mogelijkheden legio. Een geplande taak aanmaken om periodiek een script te laten runnen, Windows Firewall regels beheren of ODBC/SQL connecties maken? Het kan allemaal!

MSIX

MSIX is het nieuwe packaging formaat van Microsoft die ondersteuning biedt voor alle type Windows applicaties, waaronder de moderne Microsoft Store (UWP) apps als ook de ’traditionele’ MSI apps. Met de komst van MSIX kun je met Advanced Installer eenvoudig applicaties uitrollen op zowel Windows 7 (MSI), als Windows 10 (APPX). Hiervoor heeft Advanced Installer zelfs een gratis Express editie beschikbaar gesteld, waarmee je vanuit één project meerdere OS platformen kunt bedienen.

Met Advanced Installer Express kun je heel makkelijk je applicaties converteren en onderhouden. De integratie met VM’s werkt heel goed. Advanced Installer kan automatisch een snapshot maken, de software packagen en daarna de VM weer terugzetten naar de oorspronkelijke staat. Ook het signen van een package kan in een paar simpele klikken. Deze demo laat zien hoe dit allemaal werkt.

Daarnaast bevat de tool een hoop handige features voor packagers en applicatiebeheerders. Ik vind het vooral handig om te gebruiken voor het uitrollen van instellingen en scripts.

Edities

De Express editie is volledig gratis te downloaden en te gebruiken. Met Express kun je onder andere volledig gebruik maken van de Desktop Bridge functionaliteit, waarmee je traditionele apps kunt converteren naar moderne UWP apps en zo universele MSIX packages kunt maken.

Naast de gratis Express editie zijn er een aantal betaalde edities, namelijk Professional, Java, Enterprise en Architect. Architect bevat de meest uitgebreide featureset en deze volledige editie kun je 30 dagen gratis uitproberen.

Uw Windows 10 specialist

ResultaatGroep blijft continu op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de moderne (Windows 10) werkplek. Wilt u meer weten over de verschillende oplossingen en producten? Neem dan vrijblijvend contact op met één van onze specialisten!