Blog: Een verslag van de E2E-VC Virtual Conference in Lissabon

Door onze collega en Citrix expert: João Carlos Mosso

E2E-VC is een niet-commerciële conferentie waar IT experts en virtualisatie leveranciers over de hele wereld samenkomen om presentaties, workshops of masterclasses te geven gedurende een weekend. Zo wordt kennis gedeeld en het netwerk vergroot. In het weekend van 8 t/m 10 november werd dit event gehouden in het Sana Malhoa Hotel in Lissabon. Een feest van herkenning, erkenning, kennis en kunde. Iedere leverancier vindt hier wel een ambassadeur voor zijn product. Ook worden de vrouwen stevig vertegenwoordigd door Women in IT! Een gesprek met o.a. Esther Barthel is een feest voor iedere techneut. Maar deze dame heeft ook zoveel titels dat heel IMDB gevuld zou zijn als al haar titels een film zouden representeren.
Maar goed. Terug naar het event.

Twee omgevingen in één workspace met Hysolate

Op de eerste dag krijgen de sponsoren spreektijd en de mogelijkheid om hun “goodies” te distribueren. Een van deze sponsoren is Hysolate. Een bedrijf uit Israël die het mogelijk heeft gemaakt om twee omgevingen, die een eigen beveiligings infrastructuur hebben, te integreren in één workspace. De gebruiker merkt niets van of hij of zij nu werkt met een applicatie waar je bijvoorbeeld niet mag printen of kopiëren en ondertussen ook in de niet beveiligde omgeving kan werken waar die beperkingen niet gelden. Dit is gebruiksvriendelijk en zou een uitkomst zijn voor vele bedrijven waar hiervoor aparte omgevingen worden gebouwd waar je steeds opnieuw moet schakelen tussen inlogschermen. Ik zou de spreker en tevens medeoprichter van het bedrijf, Tal Zamir, later nog spreken tijdens de georganiseerde bbq om van gedachten te wisselen. Zowel op persoonlijk als ook op technisch vlak.

Cloud, Windows Virtual Desktop en cloud duurder dan on-premise?

Op de overige dagen worden sessies over 3 verschillende ruimtes gegeven met ieder een eigen onderwerp en spreker. Al snel wordt duidelijk dat de cloud en Windows Virtual Desktop (WVD) de mensen het meest aanspreekt. Azure voert duidelijk de boventoon ondanks de aanwezigheid van Andrew Wood die zelf werkzaam is voor AWS. Je hoort hem daarom ook regelmatig met vragen die ertoe leiden dat er wordt toegegeven dat iets in Azure minder goed werkt dan in AWS. Maar ja, WVD is tot nog toe alleen beschikbaar in Azure…
Er is ook een sessie van iemand die duidelijk een mening heeft over de cloud: Claudio Rodriques, spreek uit als Cloud-io ;-). Hij vervloekt letterlijk en figuurlijk de cloud. In zijn sessie probeert hij mensen te overtuigen dat de cloud véél duurder is dan on-premises. Echter is zijn analyse niet echt goed onderbouwd. Weliswaar vergelijkt hij wel de gelijkheid in diensten, hardware, licenties etc., maar ook zijn vergelijking heeft de nodige verborgen kosten. Zoals de vergelijking met maar één cloud aanbieder ipv meerdere cloud aanbieders. Zijn speech heeft niet heel veel teweeggebracht getuige de hoeveelheid mensen in de volgende cloud gerelateerde sessies. Op zondag zijn de sessies rond 14.00 uur afgelopen en ik voel dat mijn lichaam is overladen met informatie, want ik ben uitgeput.

Wat een fantastisch event voor de goede en de betere techneuten. Nu was ik daar als toeschouwer, maar ik wil daar echt een keer een presentatie gaan geven. Met een goed onderwerp en voorbereiding van hoog niveau eraan voorafgaand…… Wordt vervolgd;-)