Blog: Flinterdun

Jarenlang ben ik actief geweest als recruiter. Daarbij ben ik altijd van het principe uitgegaan dat als je kandidaten of organisaties benadert, je dit met oprechtheid en eerlijkheid doet. Ik heb altijd al een aversie gehad tegen snelle verkopers of voor “hit and run” types. Mensen die gaan voor de korte termijn en het snelle scoren.

Door: Gerrit Bakker

nee-is-nee

Ik ben er een grote voorstander van dat organisaties hun eigen werving en selectie doen. Vaak weten interne recruiters of corporate recruiters goed welke behoefte hun organisatie écht heeft en als je dan kandidaten benadert voor een vacature wordt er geen lucht verkocht, maar doe je dat omdat je écht denkt iets voor elkaar te kunnen betekenen. Voor mij is dit één van de vele redenen geweest om verantwoordelijk te willen zijn voor het binnenhalen van goede medewerkers voor ResultaatGroep. Oprechte werving. Daar gaat het om.

Als je een individu benadert voor een andere baan, dan kunnen de keuzes die daarna gemaakt worden een grote impact hebben op iemands leven. Dit mag in mijn ogen nooit een spelletje zijn, of iets vanuit een commercieel gewin. Toch zie ik het dagelijks gebeuren. Vooral door “externe recruitment bureaus” of partijen die zich “specialist in werving en selectie” noemen.

Honderden, zo niet duizenden externe recruiters struinen iedere dag de markt af op zoek naar IT-ers. Het doel: bemiddelen. Potentiele kandidaten krijgen wekelijks meerdere berichten via bijvoorbeeld LinkedIn. Vaak met mooie beloftes. Misschien reageert er iemand, dat is dan vaak een lucky shot. Vervolgens worden de CV’s van die kandidaten rondgestuurd in de hoop dat er een organisatie is die een vette fee voor de kandidaat wil betalen. Het belang van de medewerker en van de organisatie staat zeker niet voorop. Het enige belang is de fee die deze bureaus kunnen vangen.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen. We werken als ResultaatGroep samen met een paar recruitmentbureaus waarvan we wéten dat ze anders werken. De kandidaten die we via hun aangeboden krijgen zijn goed geïnformeerd, gemotiveerd en daar is écht een band mee. Ze zijn er dus wel.

Echter, ik word dagelijks gebeld door recruitmentbureaus die het écht niet begrepen hebben. Alle clichés komen dan voorbij: “wij hebben een groot bestand met passende kandidaten”, “wij spreken onze kandidaten eerst uitgebreid”, “we worden dagelijks benaderd door kandidaten die willen werken bij een organisatie als ResultaatGroep”, “wij werken exclusief voor jullie”, “wij doen het anders”… Soms laat ik ze een CV sturen van een “beschikbare kandidaat” en meestal wordt mijn vermoeden dan bevestigd dat ze geen idee hebben waar ze mee bezig zijn. Ik heb het dan nog niet eens over de tientallen (!) cv’s die ik wekelijks open aangeboden krijg. Door partijen die ik niet eens ken. Toch vragen ze voor deze flinterdunne dienstverlening zonder schaamtegevoel een fee van 20% van het bruto jaarsalaris van betreffende kandidaat.

Het meest bezwaarlijke vind ik echter dat ze de kandidaat zelf vaak niet goed, niet volledig of zelfs al helemaal niet informeren. Kandidaten hebben vaak geen flauw idee naar welke organisatie hun CV wordt gestuurd. Dit is triest, omdat het belang van een individu zoveel intenser is dan een snelle, commerciële bemiddeling.

De markt wordt hierdoor verziekt en dat vind ik jammer. Kandidaten zijn op voorhand al wantrouwend als ze benaderd worden. Alle “recruiters” worden snel over één kam geschoren. Als we kandidaten dus als ResultaatGroep benaderen hebben we daar last van. Ongetwijfeld zullen elders interne/corporate recruiters tegen hetzelfde probleem aanlopen. Maar omdat we oprecht zijn en onze intenties ook slagen we er nog steeds in om goede medewerkers binnen te halen. Via welke wegen dan ook. Mijn verzoek aan de vele externe recruitmentbureaus is dan ook om ons als ResultaatGroep niet te bellen als je niet oprecht het belang van de kandidaat of je klant voorop hebt staan. Met mensen speel je namelijk geen spelletje. Wie de schoen past, trekke hem aan.

Aan alle IT-ers: Laat de externe recruiters je toekomst niet bepalen. Ga niet mee in de snelle, commerciele verhalen van deze bureaus. Maak een bewuste keuze als je van baan wilt wisselen en laat je niet leiden door beschikbaarheid. En… weet dat ResultaatGroep altijd op zoek is naar goede IT-ers. In alle openheid en oprechtheid kunnen we het eens over de mogelijkheid hebben die we elkaar kunnen bieden. Wij noemen dat de kracht van samen…

Mocht dit verhaal je inspireren, wil je meer weten of gewoon eens van gedachte willen wisselen? Neem gerust contact met ons op.