Blog: Heeft Server Based Computing nog toekomst?

In de afgelopen 20 jaar heb ik als projectleider veel projecten uitgevoerd waarbij de vernieuwing van de ICT werkplek of Workspace van de gebruiker een belangrijk component was. Het begon bij mij allemaal met de uitrol van standaard werkplekken gebaseerd op Windows 95, waarop alle applicaties lokaal geïnstalleerd waren en die met behulp van Ghost werden uitgerold naar alle PC’s.

Door: Dirk-Jan Oosterbeek

Zo’n 15 jaar geleden kwam Citrix steeds meer in opkomst en kregen veel van mijn projecten te maken met de inrichting en overgang naar een standaard Citrix Workspace en later de vernieuwing en upgrade naar nieuwere versies van Metaframe XP, via Presentation Server naar het huidige XenApp/XenDesktop.

De afgelopen paar jaar krijg ik echter steeds meer projecten waarbij er een standaard desktop of laptop inrichting ontwikkeld en uitgerold moet worden, waarbij de 100% Server Based Computing omgeving geheel of gedeeltelijk uitgefaseerd kan worden. De motivatie hiervoor is dat steeds meer applicaties webbased zijn (al dan niet extern gehost als SaaS applicatie), samen met het gebruik van MS Office 365, waarbij mail en bestanden vanuit de Cloud worden benaderd.. Het enige dat hiervoor nog nodig is, is een goede Webbrowser en die werkt lokaal op een laptop minstens zo goed als vanuit een Server Based Computing omgeving. Door middel van bijvoorbeeld SCCM kunnen de desktops en laptops beheerd en voorzien worden van de overige applicaties.

De vraag die ik mijzelf stel en ook steeds vaker om mij heen hoor; ‘heeft Server Based Computing nog wel toekomst?’

Met dit in gedachte ga ik morgen 5 oktober naar Citrix Solution Day 2017 in de Midden-Nederland Hallen in Barneveld om te zien welke antwoorden Citrix heeft op deze ontwikkelingen.

Wordt vervolgd…

Uw End User Computing partner

Resultaatgroep kan u helpen in alle vraagstukken rondom werkplekken en applicaties. Samen kunnen we kijken welke oplossing bij uw organisatie past. Meer weten? Wij horen het graag!