Blog: ‘It happens automagically’

Een uitdrukking die mij de afgelopen maanden is bijgebleven is ‘it happens automagically’. Ik heb het ergens op een forum gelezen en omarmd. Hopelijk doet u dat straks ook. Voor mijzelf heb ik het gedefinieerd als “het proces levert het resultaat op dat we willen, maar we weten niet zeker hoe het werkt.”

Door: Edwin Siebrasse

Een, op het eerste oog, simpel middelbare schoolvoorbeeld. Bij de vraag wat de wortel van 64 is zal voor de meesten mensen vrij snel het antwoord 8 opkomen. Maar voor ingewikkeldere sommen zal al snel een rekenmachine, al dan niet geïnstalleerd op een apparaat, gepakt worden. Computers kunnen helemaal niet worteltrekken, maar bevatten algoritmes voor het (deels) oplossen van de wortel. En erger nog dan dat, ze kunnen niet schatten en ze kunnen niet van twee getallen met iets achter de komma (floating points) bepalen of die hetzelfde zijn. Daar hebben ze algoritmes voor nodig, zoals deze:

get_sqrt(a, x=1)

epsilon = 0.0000001

y = x - (x * x - a)/(2 * x)
__if __abs(x - y) < epsilon
__return __y
__else__
__return __get_sqrt(a, y)

Wanneer 64 wordt opgegeven wordt 8 als antwoord teruggeven. Wees eerlijk: heb je de code bekeken en begrepen? Ik denk dat de meesten het overslaan in de hoop dat dit stuk niet ingewikkelder wordt. Worteltrekken is onder de vele complexe opdrachten die een computer kan uitvoeren een van de simpelere.

Binnenkort zal Microsoft weer een nieuwe versie van Windows 10 uit brengen. Op dit moment is de planning 17 oktober. Het nieuwe besturingssysteem zal, net als in april van dit jaar, weer veel nieuwe opties bevatten. Twee daarvan wil ik via deze blog onder de aandacht brengen.

De 2017 versies van Windows 10 ondersteunen Win32 applicaties op ARM64 processoren. Dat betekent dat alle desktopapplicaties zonder aanpassing op een telefoon en tablet kunnen draaien. Dus ook applicaties die ooit als maatwerk zijn gemaakt voor de PC, ter ondersteuning van een specifiek bedrijfsproces, kunnen nu op een telefoon en tablet draaien. De Win32 applicaties draaien in een ‘Universal Windows Platform’ (UWP) emulator, zoals in dit filmpje wordt uitgelegd. UWP komt er in het kort op neer dat een applicatie via een vast gesteld format wordt aangeleverd dat op elke Windows platform (desktop, tablet, telefoon) kan draaien. Een van de features is dat knoppen die op een desktop naast elkaar staan op een telefoon geschaald onder elkaar geplaats worden zodat het op dat scherm beter zichtbaar wordt. Dat is cool, maar nog niet alles. Wat in het filmpje namelijk niet wordt verteld, is dat niet alle functies van UWP beschikbaar zullen zijn voor een Win32 applicatie. En dat maakt het een sort half way oplossing.

De andere half way oplossing die MS in de nieuwe Windows 10 desktop brengt is de Desktop to UWP bridge. Hiermee kan een Win32 applicatie als een UWP worden aangeboden, waardoor veel van de UWP functies beschikbaar worden gemaakt. Het verschil tussen de ARM64 ondersteuning en Desktop to UWP bridge is dat applicaties niet naar een UWP worden geconverteerd, maar ingepakt in een Appx schil. In feite is dit, net als App-V, een methode om Win32 applicaties in het applicatiebeheer domein te krijgen. Win32 applicaties kunnen hiermee in de Windows Store worden gebracht, waarbij ze alleen geïnstalleerd kunnen worden als ze gecertificeerd zijn. Enkele voordelen zijn dat er gebruik kan worden gemaakt van het update mechanisme vanuit de Windows Store, en dat de applicatie na verwijderen ook echt weg is.

Al met al mooie toevoegingen op het toch al zo uitgebreide Windows 10 platform. Applicaties hebben de eigenschap jaren, soms decennialang mee te gaan. We zijn dus nog lang niet af van Win32 applicaties. Maar met de Desktop to UWP Bridge brengen we ze wel naar het volgende decennium en wellicht nog verder.

Volgens planning wordt op 17 oktober in je Windows 10 systemtray een bericht getoond dat er een update klaar staat. Wanneer je erop klikt wordt de update gedownload en geïnstalleerd. Een paar keer herstarten en de PC weer up-to-date. En dat allemaal automagically.

Meer weten over Windows 10? Neem dan contact op met één van onze Windows specialisten!