Lessons Learned

19 jaar ondernemer alweer, verdeeld over 4 verschillende ondernemingen waarvan ResultaatGroep de laatste zal zijn. Een bedrijf waar alle lessen van de afgelopen 19 jaar bij elkaar komen in een organisatie die volledig klaar is voor de toekomst.

Door: Jan Huberts

Onderstaande top 5 maakt van ResultaatGroep een succesvol bedrijf. In willekeurige volgorde:

Geen banken

jan-hubertsMijn eerste detacheringsbedrijf groeide als een raket. Omdat deze vorm van dienstverlening nu eenmaal enorm veel voorfinanciering vergt —je bent 3x salaris en 4x autolease kwijt voordat de eerste factuur betaald wordt— was de gang naar de bank snel gemaakt. We hebben het over eind jaren negentig en het geld stroomde overal van de muren. Een presentatie van 10 minuten volstond om het krediet te verdubbelen. Toen het in 2001 wat minder ging en het krediet daadwerkelijk benodigd was, werd dit doodleuk eenzijdig ingetrokken en zat je bij de afdeling Bijzonder Beheer.

U begrijpt dat, wanneer op de radio in een reclame zo’n zalvende stem me uitlegt wat de ABN/Rabo/ING bank voor de ondernemers “doet”, ik nog net niet de radio uit m’n dashboard trek. Geleerde les: alleen geld uitgeven dat je hebt; ResultaatGroep is volledig self-supporting qua financiering.

Exit managers, enter coaches

Elk bedrijf zal je vertellen dat ze je een goede balans bieden tussen werk en privé. Maar waarom heb je dan privé géén baas en zakelijk wél? Organisaties die snel groeien voegen automatisch een tussenmanagementlaag in, of soms zelfs meerdere. Het wemelt in onze branche van Business Unit Managers, Directors en Executives. Ze kosten geld, zijn niet facturabel en maken je organisatie log en minder schaalbaar.

Daarom werkt ResultaatGroep niet met bazen, maar met coaches, teams en groepen. Mensen uit de praktijk die elkaar helpen en elkaar durven aanspreken.

Mijn jongste dochter studeert aan het AMFI en werkt alleen maar in teamverband aan projecten. Het team benoemt de taken, verdeelt deze, evalueert en stuurt gezamenlijk bij. En ik kan u vertellen: samen komen deze teams tot grootse prestaties. Deze generatie van de toekomst accepteert geen orders meer, uitsluitend gebaseerd op rang in de organisatie. Ze willen samen werken aan iets moois. ResultaatGroep hanteert niet voor niets de slogan ‘De Kracht van Samen.

Alleen ‘seniors‘ qua mentaliteit

Kennis kun je opdoen, mentaliteit niet. Vandaar dat door de ResultaatGroep-poort alleen mensen komen die denken in oplossingen en in mogelijkheden. “Hoe kan ik je helpen?” Dat is de vraag die ResultaatGroepers centraal stellen richting klanten en collega’s. Die in overleg met hun team zoeken naar de juiste balans tussen persoonlijke ambitie, groei en het belang van de klant. Dat is de reden dat iedere ResultaatGroeper de kans krijgt te delen in de winst van zijn of haar groep. Omdat we het samen doen.

Beloof wat je doet, doe wat je belooft

In een gesprek met een marketingspecialist kwam de vraag welke boodschap we graag de markt in wilden zetten. Uiteindelijk zijn we tot de conclusie gekomen: vertel maar gewoon wie we zijn en wat we doen. En als we zorgen dat we die kwaliteit blijven leveren, hoeven we ook nooit te overdrijven. Dan krijgen klanten gewoon wat we ze beloven en komen nieuwe collega’s terecht in een omgeving die ze ook toegezegd is.

Openheid en respect

Wanneer je met elkaar een cultuur creëert waarin alles gezegd kan en mag worden en je mensen om je heen hebt die ook daadwerkelijk zeggen waar het op staat —dus alleen seniors qua mentaliteit—, kom je nooit voor verrassingen te staan. Alles kan en mag gezegd worden, zolang dit gepaard gaat met respect. Bij ResultaatGroep is plaats voor iedereen, ongeacht geslacht, huidskleur, geaardheid of handicap, zolang de bovenstaande kenmerken maar van toepassing zijn.

Een bedrijf als ResultaatGroep, dat wil ik nóg wel 19 jaar.