Blog: SCCM 2012 (deel 1) – wat kun je ermee?

Een aantal weken geleden is mij gevraagd een blog te schrijven over Microsoft System Center Configuration Manager 2012, afgekort SCCM 2012. Iets wat nogal ambitieus is, want SCCM 2012 is een zeer uitgebreid product met veel raakvlakken naar andere producten. Gelukkig hoeft het allemaal niet in één keer.

Door: Patrick van der Poel

De komende periode ga ik een aantal blogs publiceren, waarbij een enkele blog een bepaald facet van SCCM behandelt. Doel is min of meer een soort online cursus te schrijven, zodat iedereen over een tijdje via deze blog de nodige kennis van SCCM op kan doen, en wellicht zelfs net zo enthousiast raakt over het product als ik. Mijn doelgroep wil ik zo groot mogelijk houden. Dus ook mensen zonder enige kennis en ervaring met SCCM zouden met deze blogs uit de voeten moeten kunnen. Ik begin simpelweg bij het begin en ga steeds een stukje verder.

SCCM, een stukje geschiedenis

SCCM staat voor System Center Configuration Manager. De huidige versie is 2012 (R2) en deze versie is vooraf gegaan door versie 2007. Daarvoor heette het product overigens SMS 2003, SMS 2.0, SMS 1.2, SMS 1.1 en SMS 1.0. De afkorting SMS staat voor Systems Management Server, hoewel in de volksmond ook wel eens gekscherend Slow Moving Software gehanteerd werd. SMS en SCCM waren en zijn geweldige producten, maar echt haast moet je niet hebben. Sommige processen kosten wat tijd en soms duren dingen wat langer dan je zou hopen of verwachten. Deels komt dit door verkeerde configuratie en dit wordt uiteraard binnenkort uitgebreid besproken, maar deels heeft het ook te maken met hoe het concept van SCCM werkt.

Kenners van SCCM 2007 en voorgaande versies zullen wel even schrikken wanneer ze voor het eerst de interface van SCCM 2012 te zien krijgen. Deze is namelijk radicaal anders geworden. Toch zitten alle functies op logische plaatsen en is de nieuwe interface mijns inziens een grote verbetering ten opzichte van de vorige versies. Ondanks dat SMS tegenwoordig SCCM heet, kom je de term SMS kom nog wel regelmatig tegen. Ook in SCCM 2012, bijvoorbeeld in diverse bestandsnamen en logs. Dat toont ook wel aan dat de basis van SCCM in SMS ligt, en het principe eigenlijk in de jaren niet veranderd is.

Wat kun je met SCCM 2012?

Een veel gehoord antwoord op de vraag wat SCCM doet, is “software distribueren”. Dat is zeker waar, echter kan SCCM veel meer dan dat en SCCM afdoen als een softwaredistributiesysteem is wat te kort door de bocht.

Hieronder volgt een opsomming van de belangrijkste functies van SCCM 2012, met daarbij een beknopte uitleg.

 • Application Management is één van de belangrijkste onderdelen van SCCM 2012. Het stelt je in staat applicaties te beheren, te distribueren en te monitoren.
 • Company Resource Access is een nieuwe functie in SCCM 2012 R2 en biedt een aantal hulpmiddelen om gebruikers in remote locaties toegang te geven tot data en applicaties. De tools stellen je in staat Wi-Fi profielen, VPN profielen en Certificaat profielen aan te maken.
 • De Compliance Settings functie stelt je in staat een bepaalde systeemconfiguratie af te dwingen naar een werkplek (of server). Als deze configuratie aangepast wordt door de gebruiker, zal SCCM dit aan de hand van een set regels detecteren en deze aanpassing ongedaan maken, zodat de company standaard altijd afgedwongen wordt.
 • Endpoint Protection biedt de mogelijkheid bepaalde beveiligingsinstellingen in te stellen en te beheren, zoals anti-malware, antivirus en de Windows Firewall.
 • De Inventory functie is gigantisch handig en is naast softwaredistributie één van de meest gebruikte functies. Inventory bestaat uit een drietal componenten:
  • Hardware Inventory; Deze functie verzamelt zeer gedetailleerde hardware informatie van een PC.
  • Software Inventory; Deze functie verzamelt en rapporteert informatie over bestanden die opgeslagen zijn op de client computers.
  • Asset Intelligence; Deze functie stelt je in staat met behulp van de Hard- en Software Inventory diverse gegevens over software gebruik te monitoren. Heel handig als je in kaart wilt brengen of je wel genoeg licenties hebt.

De data die via bovenstaande processen verzameld wordt, wordt opgeslagen in de SQL database. Een handige “knutselaar” zou een koppeling kunnen maken tussen de inventory data van SCCM en een CMDB/Helpdesk systeem. Op deze manier heb je altijd een actuele CMDB!

 • Operating System Deployment is ook een veel gebruikte functie van SCCM. OS Deployment is bijzonder krachtig en uitgebreid, en stelt je in staat een OS image te bouwen en dit image te distribueren naar nieuwe (bare metal deployment) of bestaande pc’s (upgrade). Hierbij kan gebruik gemaakt worden van PXE boot, maar ook bootable media zoals USB sticks of CD’s behoren tot de mogelijkheden. Zaken als driver management vallen hier ook onder.
 • Out Of Band Management wordt wat minder vaak gebruikt, omdat hier een speciaal soort PC voor nodig is. Namelijk een PC met Intel Active Management Technologie. Een PC die dit ondersteunt kan dan onafhankelijk van een besturingssysteem of de SCCM client beheerd worden. BIOS instellingen kunnen bijvoorbeeld op deze manier ingesteld worden.
 • Power Management geeft je diverse tools om het stroomverbruik van computers te monitoren en te beperken. Zaken als Wake On LAN en Power Profiles vallen onder deze categorie.
 • De Queries functie is misschien wel de meest krachtige functie van SCCM. Alle data die SCCM verzamelt (Inventory, configuratie instellingen, status meldingen, etc.) wordt opgeslagen in de SQL database. Via de Query functie kan deze data gebruikt worden in andere processen van SCCM of kunnen rapportages gemaakt worden, bijvoorbeeld:
  • Rol softwarepakket X uit naar alle pc’s met minimaal 8 GB geheugen en Windows 7 als besturingssysteem.
  • Geef een rapportage van alle PC’s waar MS Access op staat.
 • De Remote Connection Profiles functie is nieuw in SCCM 2012 R2. Deze functie neemt gebruikers het opzetten van een netwerkverbinding uit handen. Zaken als Wi-Fi instellingen kunnen op deze wijze ingesteld worden op de client.
 • De Remote Control functie is bijzonder handig. Met name voor medewerkers van een helpdesk. Het stelt je in staat om op afstand een gebruiker te helpen. Denk hierbij aan functies als het “overnemen” van de computer van een gebruiker, waarbij de helpdeskmedewerker het scherm van de gebruiker kan zien en muis en toetsenbord (na toestemming van de gebruiker) op afstand kan bedienen.
 • De Reporting functie kan fraaie rapportages genereren aan de hand van gegevens in de SQL database en met behulp van SQL Server Reporting Services.
 • Software Metering stelt je in staat actief te monitoren op het gebruik van bepaalde software op clients over een bepaalde periode. Zo kun je bijvoorbeeld gegevens over de frequentie van software gebruik uitlezen, of bepalen hoeveel mensen gelijktijdig bepaalde software gebruiken. Handig als je wilt weten of je teveel of te weinig licenties hebt, of in kaart wilt brengen of bepaalde software nog wel gebruik wordt.
 • De Software Updates functie maakt gebruik van WSUS als onderliggende techniek en wordt binnen SCCM ingezet om clients te voorzien van hotfixes en updates. SCCM gaat echter veel verder dan WSUS. Het biedt meer controle over het tijdstip van installatie, de doelgroep voor de installatie en heeft daarnaast ook veel meer mogelijkheden om te controleren of installaties wel of niet gelukt zijn en of clients bepaalde patches wel of niet nodig hebben.

Volgende keer: de systeemeisen van SCCM

Tot zover het eerste deel van de blog. Het volgende deel gaat in op de systeemeisen van SCCM. Veel daarvan hangt af van de schaling, maar er zijn wat generieke dingen waar je rekening mee moet houden.