Blog: Windows as a Service & AutoPilot

Afgelopen week heb ik de Microsoft Tech Summit in Amsterdam bezocht. Deze stond volledig in het teken van Azure en Microsoft 365 en uiteraard was er de nodige aandacht voor de nieuwe Europese privacywetgeving (AVG/GDPR). Een impressie van het event is te zien in de vlog die ik samen met mijn collega Ijaz heb gemaakt. Via deze blog wil ik graag nog twee sessies met jullie delen die ik op de summit heb bijgewoond.

Door: Jan Bakker

Beide sessies werden gepresenteerd door Michael Niehaus van Microsoft en gingen over Windows as a Service (WaaS) en AutoPilot. Microsoft beweegt zich gestaag richting ‘Modern Management’, en Windows as a Service en AutoPilot helpen hieraan mee.

Windows as a Service

Met de introductie van Windows 10 is Microsoft een andere weg ingeslagen. Er komt vrijwel zeker geen opvolger meer zoals bijvoorbeeld Windows 11. Dat betekent uiteraard niet dat het bij de huidige versie blijft. Microsoft heeft voor haar nieuwe besturingssysteem een voorspelbaar updateproces in gang gezet. Maandelijks een kwaliteitsupdate en elk half jaar een onderdelenupdate. De kwaliteitsupdates zorgen voor de verbeteringen en beveiliging van het systeem, de onderdelenupdates brengen nieuwe features.

Grofweg zijn er 3 redenen waarom Microsoft dit doet:

  1. Upgraden naar een nieuw besturingssysteem was voor organisaties steeds een grote stap, bijvoorbeeld van Windows XP naar Windows 7. De impact voor de eindgebruiker was enorm, omdat men steeds weer moest wennen aan een nieuw uiterlijk en nieuwe functies. Nu worden deze stappen kleiner door de halfjaarlijkse onderdelenupdates en kunnen gebruikers veel sneller de nieuwe functies gaan gebruiken die Microsoft ontwikkelt.
  2. Nieuwe updates werden in het Microsoft lab getest op systemen die volledig up-to-date zijn. Dit kwam vaak niet overeen met de werkelijkheid, omdat veel computers in ‘het veld’ juist niet volledig up-to-date zijn. Hierdoor waren er vaak problemen na een updateronde. De updates voor Windows 10 zijn echter cumulatief. Dat wil zeggen dat er steeds maar één update nodig is om het systeem bij te werken naar de laatste versie. De kans op problemen na een update neemt hierdoor drastisch af.
  3. Het Windows 10 updateproces ondersteunt betere innovatie vanuit de hardware fabrikanten. Techniek is steeds in ontwikkeling, dus hardware veranderd snel. Uiteindelijk bepaalt de software of je volledig gebruik kunt maken van deze nieuwe technieken, bijvoorbeeld een langere batterijduur. Microsoft zorgt ervoor dat Windows 10 alle nieuwe technieken ondersteunt, voordat de consument de hardware überhaupt kan kopen. Zo beschikt de consument gelijk over de nieuwste verbeteringen.

Stay current

Overstappen naar Windows 10 betekent ook ‘werk aan de winkel’. Dit komt met name door de halfjaarlijkse onderdelenupdates. De standaard levenscyclus voor elke update is ‘slechts’ 18 maanden. Ervan uitgaande dat je nu op versie 1709 draait, verloopt de levenscyclus op 19 april 2019. Dat is al over 1 jaar! Je moet dus voor die tijd updaten naar minimaal versie 1803.

In het verleden konden beheerders na afronding van bijvoorbeeld een Windows 7 migratie opgelucht ademhalen en bij wijze van spreken achterover gaan leunen, wachtend op de volgende grote migratie. Dit is nu anders. De werkwijze verandert van een tijdelijk project naar een continu proces. Steeds weer opnieuw: Voorbereiding -> Pilot -> Uitrollen. Voor veel IT afdelingen zal dit een drastische omschakeling zijn en dit vraagt ook de nodige flexibiliteit. Een tip voor IT afdelingen is om zelf gebruik te maken van het Windows Insider Program. Hiermee krijg je als IT afdeling net wat meer tijd om de nieuwe versie al in een vroeg stadium te kunnen testen.

Voor organisaties die het tempo niet bij kunnen houden is er een “Long-term Servicing Branch” (LTSB) versie beschikbaar die minder frequent onderdelenupdates krijgt. Daarnaast kunnen organisaties tegen betaling extra support bijkopen op de reguliere versies.

AutoPilot

Dan door naar AutoPilot. Dit is een nieuwe feature die het mogelijk maakt om aangeschafte Windows apparaten rechtstreeks vanaf de leverancier naar de eindgebruiker te laten sturen. De IT afdeling ontvangt het hardware-ID van de betreffende machines en kan deze uploaden in AutoPilot. De eindgebruiker kan het apparaat vervolgens waar ook ter wereld zelf instellen voor gebruik. Windows herkent dat het apparaat bij een bepaalde organisatie hoort, en laat daardoor een aangepast inlogscherm zien, gepersonaliseerd voor de gebruiker. Het apparaat wordt ingeschreven in Azure Active Directory en automatisch opgepakt door Intune, waardoor het apparaat volledig vanuit de Cloud te beheren is. Uiteraard is hier wel een werkende Internet (WiFi) verbinding voor nodig. De IT afdeling kan daarnaast ook van reeds bestaande werkplekken het hardware-ID uploaden, zodat deze ook via AutoPilot uitgerold kunnen worden.

AutoPilot werkt vanaf Windows 10 Pro versie 1703 en is officieel nog in preview. Het verantwoordelijke team bij Microsoft werkt echter hard aan optimalisatie en luistert goed naar de feedback van de zogenaamde ‘early adopters’. Op de Tech Summit heeft Michael een deel van de roadmap laten zien. Zo wordt het binnenkort mogelijk om een in-place upgrade te doen vanaf Windows 7 of Windows 8 (RIP&Re-use). En door middel van een order-ID kunnen apparaten in de toekomst automatisch aan een profiel worden gekoppeld.

Hiermee maakt Microsoft een belangrijke stap richting ‘Modern Deployment’. Persoonlijk ben ik erg enthousiast over deze ontwikkelingen. Uiteindelijk zal dit veel tijd besparen voor IT afdelingen, aangezien men niet voor elk nieuw apparaat een nieuwe image hoeft te maken met de bijbehorende driverpacks. Daarnaast wordt het “Bring Your Own Device” scenario een stuk toegankelijker.

ResultaatGroep helpt u verder

Wilt u een keer doorpraten over deze onderwerpen of een demo zien van AutoPilot? ResultaatGroep denkt graag met u mee. Neem gerust contact op voor een oriënterend gesprek.