Citrix Solution Day 2018 (deel 2)

In deel 1 van deze blog heeft u al kunnen lezen hoe mijn collega Johan Hopman de Citrix Solution Day op 2 oktober heeft ervaren. Daarin werd al duidelijk dat Citrix de hele dag behoorlijk had ingezet op Citrix Workspace. Dat was de rode draad in de door ons bezochte sessies.

Door: João Carlos Mosso

Verschillende keren werd duidelijk naar voren gebracht hoe belangrijk Citrix inmiddels is in de wereld van de cloud en nieuwe technologieën. Daar sloten de meeste aanwezige Citrix partners met hun stand naadloos op aan. Cisco vertelde de mensen hoe zij met hun producten konden assisteren in het virtualiseren en koppelen van de cloud met de on-premise omgeving. Iets dat Cisco later op 8 november aanstaande nogmaals uitgebreid komt vertellen tijdens de maandelijkse kennissessie bij ResultaatGroep.

De firma Control Up liet zien hoe zij de verschillende hypervisors konden monitoren en beheren vanuit een enkele tool. Ook lieten zij zien hoe je een NetScaler in de monitoring kunt opnemen.

Microsoft

Het feit dat Citrix nu een verdergaande samenwerking met Microsoft is aangegaan heeft een compleet nieuwe dimensie gebracht. Daar waar Citrix vroeger gebruik maakte van reverse engineering om hun producten aan te laten sluiten op die van Microsoft, is er nu uitwisseling van kennis en informatie. Uiteraard werd ook op deze dag weer duidelijk gemaakt hoe ‘goed’ Citrix eigenlijk is. De samenwerking met Microsoft werd zonder bescheidenheid beschreven als: Microsoft levert de basis en Citrix voegt dan net wat extra toe, waardoor alles iets beter wordt.

Zo levert Microsoft bijvoorbeeld steeds nieuwe Windows updates waarvoor steeds meer hardware resources nodig zijn. De Citrix Optimizer sluit daarop aan door via WorkSpace Environment Management bepaalde processen uit te schakelen die naar alle waarschijnlijkheid niet nodig zijn, waardoor het resourceverbruik geoptimaliseerd wordt. Hiermee worden ook de login tijden verkort, omdat bepaalde processen pas worden uitgevoerd nadat het inlogproces is voltooid. Denk hierbij aan drive- en printer mappings, caching en het uitvoeren van group policy instellingen en inlogscripts.

Tijdens een demo was het verschil tussen een ‘normale’ loginproces en een geoptimaliseerd loginproces erg indrukwekkend. Daar waar de geoptimaliseerde machine reeds was ingelogd, kon je bij de niet-geoptimaliseerde machine nog koffie gaan halen.

Citrix Workspace

De techniek Citrix SD-WAN (Software Defined WAN) werd een paar keer genoemd als de toekomst voor netwerktechnologie, daar waar op dit moment nog de NetScaler de dienst uitmaakt. Een logisch gevolg, aangezien je geen fysieke devices in de cloud kunt plaatsen.

En zo komen we weer terug bij Citrix Workspace, want daar komen al deze onderdelen samen. Alsof de term nog niet vaak genoeg was gevallen, werd wederom aangegeven hoe krachtig en veilig Citrix Workspace is. Die veiligheid wordt benadrukt met de term “Follow the User”. Hiermee wordt bedoeld wordt dat Citrix Analysis (onderdeel van Citrix Workspace) een analyse uitvoert van normaal gebruik, zodat hiermee afwijkingen kunnen worden waargenomen en hierop acties kunnen worden uitgevoerd om misbruik te voorkomen. Als voorbeeld wordt de melding van je creditcardmaatschappij genoemd wanneer je creditcard in het buitenland wordt gebruikt.

Door mijn hoofd schieten wat vragen zoals: Als je in een global cloud werkt, dan kan je Workplace overal gelokaliseerd zijn. Wat gebeurt er dan? Hoe wordt er dan voor gezorgd dat je verkeer niet de halve wereld rond gaat?

Mijn andere vraag wordt door Andreas van Wingerden (Manager Systems Engineering) van Citrix uit mijn gedachten gelezen en verwoord. Hij vraagt aan Christian Reilly (CTO van Citrix) of het volgen en analyseren van gebruikershandelingen niet in strijd is met de AVG. Het antwoord daarop was weinig bevredigend, omdat beweerd werd dat Protection boven Information en Privacy wordt gesteld. Dit is absoluut een punt om bij de implementatie van Citrix Analysis rekening mee te houden.

Deep Dive

Daar waar een paneldiscussie over beleid en regels alleen maar leidt tot de nodige vragen en vraagtekens, waren de deep dive sessies met Daniel Feller (Lead Architect) een verademing en gaven ze meer duidelijkheid. Daniel kende ik van een aantal Citrix webinars, maar nu was hij live te zien en kwam hij aan de vragen en wensen van iedere techneut tegemoet. Hij spreekt ‘onze’ taal en nam de techneuten mee in zijn gedachtengang.

Er werd uitgelegd dat Citrix haar versienummering heeft aangepast. Daar waar een product voorheen gewoon een opvolgende versienummer kreeg, heeft men besloten om voortaan de maand van oplevering in de versies te verwerken, net zoals Microsoft dat overigens doet. Zo is XenApp 7.17 opgevolgd door Citrix Virtual Apps 1808, waar de 18 staat voor het jaar 2018 en 08 voor de maand augustus.

Versie 1808 is volgens Daniel Feller de oplossing voor wie een veel betere performance nodig heeft. Zo wordt de throughput verbeterd, wat werd aangetoond met een simulatie van kopieeracties. In versie 1808 wordt ook de grafische weergave verbeterd door het gebruik van Thinwire, de verbeterde WAN policy en door “Glyph” caching.

De deep dive sessies van Daniel gaven zoveel informatie, waardoor er bijna geen vragen werden gesteld. Zijn analyses zijn duidelijk en gedetailleerd. Hiervoor waren we gekomen. Voor echte informatie en niet alleen voor de show.

Die show kreeg we overigens nog wel aan het einde van de dag. De show van Vigo Waas. De bekende Nederlandse cabaretier die, ondanks zijn niet-technische achtergrond, een leuk verhaal wist te vertellen waarbij slim gebruik werd gemaakt van alledaagse woordspelingen in combinatie met technische termen zoals cloud. Ook maakte hij slim gebruik van zijn achternaam Waas (Workplace As A Service). Een leuke en enerverende dag werd hiermee met wat luchtigheid afgesloten.

Met het hoofd in de ‘cloud’ verliet iedereen Barneveld met de wetenschap dat Citrix Workspace de toekomst wordt.

Wij zijn er klaar voor, U ook? Neem dan contact met ons op!