Cloud Computing voor Dummies

Op het internet is veel informatie te verkrijgen over Cloud Computing. Door het gebruik van vakinhoudelijke termen is de materie soms moeilijk te begrijpen en lijkt het allemaal wat complex. Cloud Computing lijkt steeds meer op een hip woord dat te pas en te onpas in de I(C)T-wereld rond wordt gegooid, terwijl veel mensen waarschijnlijk niet eens weten wat de term betekent en waarom het de toekomst van ons computergebruik is. Tijd voor een opfriscursus door onze specialist Ravin Thakoersingh.

In het verleden werd een enkele applicatie, vaak vanwege technische of organisatorische vereisten, geïnstalleerd op een enkele fysieke computer. Bij de introductie van een nieuwe applicatie moest er dan een nieuwe server aangeschaft worden. Het gevolg was dat het aantal fysieke servers toenam met de toename van het aantal applicaties. Hierdoor stegen ook de kosten voor de aanschaf van nieuwe hardware. De kosten rezen de pan uit, terwijl dit voor de gebruiker geen extra gemak opleverde. De virtualisatietechnologie was een uitstekende oplossing voor dit probleem. Virtualisatie is niets anders dan het draaien van meerdere onafhankelijke virtuele computers op een enkele fysieke computer. De virtuele computer denkt en acteert alsof hij fysiek is, terwijl hij binnen een geïsoleerde schil op de fysieke computer draait. Er zijn dan geen beperkingen meer om meerdere applicaties op een enkele fysieke server te plaatsen. Meerdere servers konden nu geconsolideerd worden, waardoor de bezettingsgraad van fysieke servers omhoog is gegaan. Door het optimaal benutten van de fysieke hardware, verminderde de aanschafkosten voor hardware.

Met Cloud Computing beginnen we aan een nieuwe methode voor het aanbieden van servers, om zo gebruikers de mogelijkheid te bieden om overal en altijd toegang te verkrijgen tot IT-diensten en applicaties. Cloud Computing is een model voor het inschakelen van handige on demand toegang tot een gedeelde pool van IT-middelen, waaronder servers, opslag, netwerk, applicaties en diensten. De benodigde IT-middelen kunnen zeer snel worden uitgerold, maar ook weer vrijgegeven worden met minimale beheerinspanning of interactie.

 Essentiële karakteristieken van Cloud Computing:

  • Zelfbediening; Een gebruiker kan zelfstandig, zonder tussenkomst van andere partijen,  IT-middelen uitrollen, zonodig automatisch zonder dat hier menselijke interactie voor nodig is.

  • Toegankelijkheid; De IT-middelen worden beschikbaar gemaakt via het netwerk en zijn toegankelijk via een verscheidenheid aan apparaten, waaronder werkstations, tablets en smartphones.

  • Bundeling van hardware; De fysieke hardware wordt samengevoegd voor het bedienen van meerdere afnemers. De verschillende fysieke en virtuele hardware wordt vervolgens dynamisch toegewezen aan een afnemer op basis van de vraag.

  • Flexibiliteit; De IT-middelen kunnen zeer snel worden uitgerold of worden vrijgegeven, in sommige gevallen zelfs automatisch. Voor een gebruiker lijken de mogelijkheden vaak ongelimiteerd en kunnen de IT-middelen in elke hoeveelheid en op elk gewenst moment worden aangewend.

  • Inzicht in verbruik; Cloud-oplossingen regelen en optimaliseren automatisch de inzet van IT-middelen aan de hand van het gemeten verbruik. Doordat het verbruik van IT-middelen automatisch wordt gemeten en gerapporteerd, is er transparantie voor zowel de aanbieder als de afnemer van de gebruikte dienst.

Cloud Computing heeft voor een revolutie in de IT-wereld gezorgd. Bedrijven zijn nu in staat om de kosten en complexiteit van hun IT-infrastructuur naar beneden te halen en de medewerkers kunnen door virtualisatie van desktops overal en altijd werken. Het feit dat internettoegang nu praktisch altijd en overal beschikbaar is, draagt alleen maar bij aan het gemak van Cloud Computing. Installatie en onderhoud van een cloud-oplossing hoeft niet veel te kosten. Bij de ResultaatGroep hebben we inmiddels meerdere specialisten in dienst die uw cloud-omgeving volledig inrichten naar uw manier van werken. Bel ons gerust voor een afspraak met een specialist: