De voor- en nadelen van Cloud Computing

Het is duidelijk dat Cloud Computing een belangrijk middel is voor veel organisaties om te kunnen besparen op hun IT, zonder daar qua gebruiksgemak en functionaliteit op in te hoeven leveren. Echter, ook Cloud Computing is niet zonder risico’s. deze week belicht Ravin de voors en tegens van Cloud Computing. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee. Het model in deze blog richt zich vooral op de public cloud, waarbij data van verschillende gebruikers bij een externe service provider staat opgeslagen.

Cloud Computing kan in veel gevallen een positieve bijdrage leveren aan veel voorkomende uitdagingen in huidige IT-omgevingen. Een aantal voorbeelden:

  • Voor het aanbieden van de juiste infrastructuur voor IT-diensten, wordt er veel tijd besteed aan de begroting, aanschaf, ontwerp en implementatie van IT-oplossingen. Door middel van Cloud Computing is het mogelijk om de juiste infrastructuur veel sneller uit te rollen, waardoor IT-personeel zich meer kan focussen op het verbeteren van belangrijke applicaties, in plaats van de onderliggende infrastructuur.

  • De onderliggende infrastructuur hoeft niet door eigen IT-personeel onderhouden en bijgewerkt te worden. Eventuele periodieke updates worden door de cloud-aanbieder uitgevoerd en upgrades naar een nieuwere release komen tevens voor rekening van de cloud-aanbieder. Eigen IT-personeel hoeft hierdoor geen specialistische kennis meer te hebben van de gebruikte technologieën op de onderliggende infrastructuur.

  • Om een consistente en stabiele werking te garanderen en risico’s te elimineren, worden IT-platformen doorgaans begroot op de hoogst mogelijke benodigde capaciteit. Cloud Computing kan ervoor zorgen dat de infrastructuur de juiste benodigde resources verkrijgt, zonder dat je je continu zorgen moet maken over het overschrijden van de capaciteit tijdens drukke periodes, of het verspillen hiervan tijdens minder drukke tijden.

  • De mogelijkheid om nieuwe hardware resources on demand uit te rollen en te gebruiken was in het verleden onmogelijk of onbetaalbaar. Het bieden van flexibiliteit om zo beter om te kunnen gaan met veranderingen is een belangrijke reden om Cloud Computing te introduceren.

Helaas kleven er ook een aantal nadelen aan Cloud Computing, het is niet alles goud wat er blinkt. Een aantal belangrijke zaken die we niet uit het oog mogen verliezen:

  • Je data wordt opgeslagen bij een derde partij, welke vaak van Amerikaanse oorsprong is. De altijd nieuwsgierige NSA kan dus inbreuk maken op je privacy.

  • Je hebt geen zicht en controle op de beveiliging van je gegevens. Je geeft je service provider in feite volledig toegang tot al je data, en je moet er maar vanuit gaan dat ze hier zeer zorgvuldig mee omgaan.

  • Het opslaan van gegevens in de cloud maakt je bedrijf extra kwetsbaar voor externe hackers aanvallen en bedreigingen. Het internet is niet 100% volledig beveiligd, en loert er dus altijd de mogelijkheid tot het lekken van gevoelige gegevens.

  • Toegang tot je applicaties en data is afhankelijk van de betrouwbaarheid van je internet verbinding. Zelfs de meest betrouwbare providers hebben zo nu en dan met uitval te maken.

Cloud Computing staat nog in de kinderschoenen, binnen de IT zijn de toepassingen de kleuterschoenen nog niet ontgroeid. Zelfs in de dagelijkse media ontkomen we niet aan de rampverhalen rondom gegevens die door autoriteiten worden onderschept of op straat komen te liggen wanneer een technologiegigant is aangevallen door hackers. De voordelen van Cloud Computing zijn echter legio en mits er voldoende aandacht aan stabiliteit en veiligheid wordt geschonken, is de cloud een enorm bruikbaar en waardevol instrument voor elke medewerker binnen een bedrijf. Vanuit de ResultaatGroep helpen we graag om uw cloud-oplossing veilig, overzichtelijk en niet te duur in te richten. Bel/mail/tweet gerust voor meer informatie.