Een verslag van DUCUG (Dutch Citrix User Group) op 11 oktober

Door onze collega en Citrix expert: João Carlos Mosso

DUCUG is een volledig gesponsord event en wordt graag bezocht door Citrix experts uit het land. Het is namelijk een event waar techneuten ervaringen en kennis uitwisselen zonder er een reclame praatje van te maken. Hoewel… Op het event krijgen de sponsoren de kans om iets over hun product te vertellen. Maar niet op een hinderlijke manier. De sponsoren weten goed om te gaan met het type publiek. De dag zit vol met informatie van andere experts die uitleggen waar zij bij bepaalde activiteiten tegenaan zijn gelopen. Het is mooi om te zien hoe iedereen informatie met elkaar deelt i.p.v. eigenaar te blijven van de oplossing(en). Verder zit de ruimte zit vol met bekenden uit het kleine wereldje van Citrix experts. Daar kan ResultaatGroep uiteraard niet buiten blijven.

Van Ivanti naar AppSense

Na een prima introductie van Niek Boevink, komt al gauw de eerste spreker. Ietwat nerveus begint hij over een product om mensen te helpen van Ivanti naar AppSense. Ik vraag mij af of dit product überhaupt zal aanslaan. Een product gemaakt door ex-RES medewerkers waarbij zij een soort custom schil over het huidige Ivanti product hebben gemaakt die aangepast kan worden aan de wens van de klant. Maar dit is niet het enige product waar de nodige vragen over komen omtrent de zin of het doel van het product.

Deployment van Citrix in combinatie met WVD

Daarna komen Chris Jeuckens en Chris Twiest aan bod. Deze twee jongens zijn bezig geweest met het automatiseren van deployment van Citrix cloud in combinatie met Windows Virtual Desktop. Het presenteren doen ze goed en met een goede dosis humor. Deze presentatie is voor mij wel het hoogtepunt van de dag. Een mix van mijn favorieten: Citrix (Cloud), Azure WVD in combinatie met programmeren in PowerShell. Onderdelen waar we bij ResultaatGroep trots zijn op de kennis, ontwikkelingen en vele implementaties bij klanten.

Nutanix, MicroApps en data cachen in de Citix Cloud

Iedereen wordt daarna getrakteerd op Bossche bollen en koffie voordat we verder gaan met de volgende sessies. Een sessie over Nutanix en Citrix omgeving, gevolgd door een presentatie over Citrix MicroApps van Stefan Pieters. Ondanks de prima presentatie skills van Stefan, komen aan het einde wel vragen. Men ziet namelijk niet het nut van MicroApps omdat er al zoveel andere soortgelijke producten bestaan. Ik stel op een bepaald moment een vraag gebaseerd op een opmerking die tijdens de presentatie werd gemaakt. De cloud oplossing MicroApps cached namelijk data in de Citrix Cloud. Uuh? Ik zal mijn verbazing toelichten. Ik werk op dit moment bij een overheidsinstantie waar men geen gebruik wil maken van Citrix Cloud omdat er dan “(geheime) data” in de cloud zou kunnen komen. De consultants van Citrix geven aan dat alleen de backend in de Citrix Cloud zit waar geen data langs komt en dat men daarom deze infra beweging niet hoeft te vrezen, maar vandaag hoor ik dat er WEL data in de Citrix cloud komt en wordt gecached.

Scripting tips

Na Stefan komt Dennis Span. De scripting guru die een soort van best practise geeft voor scripters. Voor mij als hobby scripter zijn het mooie tips waar ik iets mee kan. Deze experts zijn zo trots op wat ze kunnen en het is een eer om de informatie ook met mensen te delen. Zo kan iedereen op de site van Dennis custom modules downloaden die het makkelijker maken om te scripten.

FAS met NetScalers en migreren naar Citrix Cloud

Na de lunch komen nog twee presentaties. De ene gaat over FAS, de Citrix Federated Authentication Services, en de combinatie met NetScalers en andere technieken. Gepresenteerd door Wilco van Bragt en Gerjon Kunst. Zij laten in een demo zien hoe dit werkt en wat de eisen zijn voor implementatie. Ik kijk ernaar uit om dit te gaan testen en uitpluizen. Weer iets anders dan ADFS. De laatste presentatie is van Gareth Carson die vertelt over de best practise met het migreren naar Citrix Cloud oplossingen.

Het was een leuke dag boordevol informatie over Citrix Cloud, Azure, Windows Virtual Desktop en Ivanti. En nu is het tijd om dit alles in praktijk te gaan brengen. Samen met mijn collega’s bij ResultaatGroep in onze Food for Thought sessies. Interne sessies waar medewerkers kennis delen en samenwerken aan IT oplossingen die door de groep bedacht en opgezet worden in de Cloud.