Ga naar Start

Het is een tijd van komen en gaan in Microsoft-land. De langverwachte update op Windows 8.1 komt 8 april uit en Windows XP is volgens Microsoft end of life. Lennart Zuur, Microsoft-expert binnen de ResultaatGroep blikt terug en vooruit.

Win8-1_3row_16x9_US_1D0A4584

In den beginne

De gebruikers interface is van cruciaal belang voor het bedienen van programma’s, en besturingssystemen. Sinds de op tekst gebaseerde terminal is er flink wat veranderd, zeker met de komst van alle mobiele devices. De verschillende form-factors vereisen een aangepaste interface ten opzichte van de gebruikersinterface die al jaren op de desktop aanwezig was. De noodzaak tot nieuwe interfaces op het nieuwe mobiele platform gaf (eindelijk) innovatie.  iOS en Android trapten af met vernieuwende concepten voorop het mobiele platform. De tegels-interface  die Microsoft oktober 2010 introduceerde betrof een nieuw interface concept wat logisch werkt op een telefoon of tablet. (Het OS “Windows” noemen, terwijl er geen “window” te bekennen is, vind ik dan weer een minder logische keuze, maar dat terzijde.) Een schril contrast dus met de desktop gebruikersinterface die de laatste 2 decennia op zijn best een lichte evolutie doormaakte. Revolutionaire nieuwe concepten hebben nooit voet aan de grond gekregen.  Dit vind ik het sterkst het geval binnen het Windows OS: Sinds Windows 95 is er weinig fundamenteels veranderd, maar daar verscheen Windows 8.

De spagaat van Windows 8
Op 26 oktober 2012 kwam Microsoft Windows 8 op de markt. Met Windows 8 ondernam Microsoft een ultieme poging om mobiele devices en de desktop te unificeren en hiermee veranderde de Windows-desktop omgeving ingrijpend. De ontvangst van Windows 8 op de desktop was matig: gebruikers vielen massaal over de vreemd aanvoelende  modern UI  (voorheen metro). Hoewel de interface op tablets en telefoons positief werd ontvangen, zag de gebruiker niet veel in de nieuwe interface op de desktop: veel gebruikers waren van mening beter af te zijn met het oude vertrouwde startmenu. De kritiek ging zelfs zo ver dat onafhankelijke leveranciers Windows 7 bleven leveren en “startmenu-achtige” software voor Windows 8 in korte tijd zeer populair zou worden. Niet de reactie die je als Microsoft zou willen.  Het initiatief om een de desktop GUI eens goed op de schop te nemen vind ik overigens een heel goed initiatief. Het concept van de tegels vind ik ook een slimme: je hebt hiermee heel veel creatieve mogelijkheden, in ieder geval meer dan je hebt met een bureaublad: een wirwar aan iconen en een beperkend startmenu links onderin beeld. De gedachte standaard het volledige scherm te gebruiken voor gestructureerde navigatie binnen de jungle aan applicaties en instellingen snijdt meer hout dan de oude interface doet.

Terechte kritiek
Mijn oordeel is echter dat Microsoft tot nu toe nog niet erg creatief is geweest op met haar nieuwe interface op de desktop, hetgeen wellicht meer een gevolg is van een strategische keuze dan een gebrek aan creativiteit. Microsoft heeft er voor gekozen een redelijk simplistische interface (inclusief schaal) voor op een mobiel device bijna 1:1 over te zetten naar de desktopomgeving die vervolgens samen is gevoegd met de al bestaande interface.  Het resultaat is iets wat ik omslachtiger vind werken dan de al bestaande interface, hetgeen misschien ook wel logisch is als je 2 interfaces in 1 OS wil stoppen.

Naast de interface is er ook wat te zeggen over de nieuwe applicaties binnen die interface.  De modern UI apps hebben een eigen ecosysteem. Wat opvalt is dat er maar weinig krachtige “userland”  apps binnen de modern UI te vinden zijn en er ontbreken een aantal voor de hand liggende toepassingen. Waarom is er geen modern UI verkenner?  Waarom is er geen modern UI command prompt? Als ik een verkenner venster start dan gaat Windows naar de oude desktop en start daar een (oude stijl) verkenner.  Er zijn 2 configuratieschermen:  de oude volledige versie en een nieuwe modern UI variant met een subset van deze opties.  Niet bepaald “Keep It Sweet and Simple”. De apps  die wel beschikbaar zijn binnen Windows 8 bevatten zijn redelijk simpel van opzet met een subset van de functionaliteit die de native applicaties al hadden.  Waarom zou ik dat willen op een desktop waar ik meer en beter gewend ben?  Het is het gevolg van de keuze voor 2 interfaces binnen 1 desktop en hiermee hink je op 2 gedachten.

De toekomst van Windows
Het bedrijf uit Redmond heeft zich naar mijn mening duidelijk verslikt in het vernieuwen van de gebruikers interface op de desktop.  Niet eens zo raar als je bedenkt dat die interface zo lang geen significante veranderingen heeft ondergaan. Vandaag komt de langverwachte update 1 van Windows 8.1 uit. Deze update zal de eerste zijn van een reeks updates die Windows 8 vlot moeten trekken.  Enkele wijzigingen: Windows zal standaard in de desktop omgeving starten en Microsoft voegt een startknop toe die vervolgens weer de modern UI zal laten zien.  In toekomstige updates moet een soort klassiek startmenu weer terugkomen als keuze, echter wel met tile elementen. Ook zijn apps in de toekomst te gebruiken in een venster en kan je ze pinnen op de (klassieke) taskbar. Wat Microsoft voor ogen had met modern UI op de desktop is geen succes geworden en de desktop krijgt nu kleine aanpassingen op basis van wat gebruikers niet willen.
Een formule voor middelmatigheid op zijn best.