Blog: Heeft Server Based Computing nog toekomst? (deel 2)

Op 5 oktober heb ik een bezoek gebracht aan de Citrix Solution Day 2017 in de Midden-Nederland Hallen in Barneveld. Naast het netwerken en het opdoen van nieuwe kennis, was één van de doelen van mijn bezoek te achterhalen welke antwoorden Citrix heeft op de ontwikkelingen, zoals beschreven in deel 1 in van deze blog.

Door: Dirk-Jan Oosterbeek

Zoals altijd zijn de evenementen van Citrix goed georganiseerd en goed bezocht. Wat bij veel van de presentaties naar voren kwam, is de steeds nauwere samenwerking tussen Citrix met Microsoft. In een vorig project heb ik voor een klant nog eens uitgebreid met Microsoft gesproken over hun Azure RemoteApp oplossing (een kant-en-klare werkplek uit Azure) als vervanging voor de Citrix XenApp omgeving die daar toen draaide. Maar al snel kwamen we erachter dat deze oplossing niet goed paste bij de eisen en wensen van de klant. En gelukkig maar, want niet veel later werd aangekondigd dat Microsoft de stekker uit Azure RemoteApp ging trekken. En daarvoor in de plaats is nu Citrix Cloud Services gekomen, waarmee in combinatie met Microsoft Azure een veilige digitale workspace kan worden aangeboden. Tijdens de Citrix Solution Day was hier ook veel aandacht voor.

Met Citrix Cloud kan op een relatief eenvoudige manier een op maat gemaakte Citrix VDI (XenDesktop) of SBC (XenApp) omgeving in de Cloud of in je eigen datacenter worden geïmplementeerd. Hierbij hoef je niet meer zelf de benodigde complexe Citrix infrastructuur in te richten, deze heeft Citrix al kant en klaar in de Cloud voor je staan. Het enige dat je hoeft te doen is een SBC of VDI inrichting (image) te bouwen en deze naar de Citrix Cloud te uploaden. Vervolgens kan dit uitgerold worden naar de machines die je daarvoor beschikbaar hebt gesteld. En dat is een mooie ontwikkeling, want één van mijn bezwaren bij een Citrix omgeving vond ik altijd de complexiteit en de hoge specialistische kennis die nodig was om een dergelijke omgeving te ontwikkelen en te onderhouden. Omdat het Citrix Cloud model wordt afgerekend per gebruiker (named user) kan in organisaties met veel parttime werkers en tijdelijke krachten het wel lastig worden om hiervoor de businesscase rond te krijgen.

Security

Een ander veel gehoord thema in de presentaties was uiteraard security. Citrix geeft aan met al zijn producten een uitstekende totaaloplossing op het gebied van security te hebben. En ik geloof ook wel dat Citrix met hun producten zoals Netscaler, ShareFile, Identity management, SD-WAN, XenMobile en XenDesktop een veilige werkplekomgeving voor je gebruikers kan bieden. Een plaatje dat in verschillende presentaties werd getoond was deze:

Een redelijk globaal plaatje van verschillende oplossingen, die echter ook met andere non-Citrix producten ingevuld zou kunnen worden. En daarin heeft Citrix dan naar mijn mening ook niet meer een ‘unique selling point’, zoals ze dit voorheen wel hebben gehad met XenDesktop en XenApp.

Toekomst

Maar nu terug naar de vraag waar het mij eigenlijk allemaal on te doen was; Heeft Server Based Computing nog toekomst?

Het antwoord hierop is niet zomaar met Ja of Nee te beantwoorden. Op de Citrix Solution Day werden mooie succesverhalen gepresenteerd van een Citrix digitale Workspace, waaronder super toepasselijke voorbeelden van een bouwkeet zonder internet aansluiting, waar via een 4G-verbinding met centrale grafische toepassingen werd samengewerkt met andere locaties. Of voor het veilig ontsluiten van non-web applicaties vanuit het datacenter.

In een moderne werkplekomgeving gebaseerd op Windows 10 met Office 365 en voornamelijk webapplicaties (al dan niet SaaS), krijgt een Server Based Computing omgeving echter een steeds kleinere rol. Wat ik dan ook in veel organisaties zie is een verschuiving van ‘Citrix first’ naar ‘Citrix Second’. Oftewel, waar voorheen de Server Based Computing omgeving het primaire platform was (bij het opstarten van de PC of Thin Client werd automatisch als eerste de Citrix sessie gestart), wordt nu steeds vaker een Intranet-achtige portaal als eerste opgestart. Binnen dit portaal staan de icoontjes naar de verschillende (Web/SaaS) applicaties, met daar tussen nog de via Citrix gepubliceerde (legacy) applicaties. Deze applicaties staan echter ook vaak op de nominatie om via een SaaS dienst aan te bieden of om uitgefaseerd te worden, waarna de Server Based Computing ook voor het aanbieden van deze applicaties niet meer nodig is.

Conclusie

Server Based Computing heeft nog wel toekomst, maar steeds meer als applicatie delivery platform van non-web applicaties, en dus minder als volledige Workspace voor iedereen. Ook wordt Server Based Computing nog ingezet voor het aanbieden van een veilige en flexibele digitale Workspace voor specifieke werkprocessen. Per organisatie moet bekeken worden hoe toekomstvast de Server Based Computing omgeving is en blijft. Oftewel, hoe past Server Based Computing nog in de korte-, middellange- en langetermijn visie van de organisatie en de bijbehorende ICT-infrastructuur. ResultaatGroep kan hierbij helpen om deze visie te ontwikkelen en in een Roadmap vast te leggen. Ben je geïnteresseerd of heb je vragen? Neem dan contact met ons op!