Het einde van App-V 4.6 support is nabij! Wat nu?

Microsoft heeft al geruime tijd geleden aangegeven dat de ondersteuning op Microsoft App-V 4.6 eindigt op 14 juli 2015. App-V 4.6 SP2 is momenteel nog steeds één van de meest gebruikte versies en de support einddatum komt nu wel erg dichtbij. Mocht je binnen je IT omgeving nog gebruik maken van App-V 4.6, dan begint de tijd nu wel echt te dringen!

Als er nog geen acties gepland zijn, dan is het verstandig om snel te upgraden naar App-V 5.0. App-V 5.0 is echter wel een volledig nieuw opgezette oplossing welke wezenlijk verschilt met App-V 4.6. Bij een upgrade van App-V 4.6 naar App-V 5.0 moet daarom met een aantal zaken rekening worden gehouden.

Door: Patrick van Oers

Ten opzichte van App-V 4.6 zijn er in App-V 5.0 een aantal fundamentele wijzigingen doorgevoerd, waardoor App-V makkelijker te beheren en te onderhouden is. Een aantal voordelen voor het gebruik van App-V 5.0 worden hieronder opgesomd:

Computer en gebruiker gerichte installaties

App-V applicaties kunnen voor zowel computers als gebruikers geïnstalleerd worden wanneer er gebruik wordt gemaakt van de App-V 5 Server (Full Infrastructure). Voorheen was het alleen mogelijk om richting gebruikers te installeren tenzij een oplossing als Microsoft SCCM hiervoor gebruikt werd. Deze nieuwe aanpak biedt onder andere voordelen voor gedeelde computers, waaronder Microsoft Remote Desktop en Citrix XenApp servers.

Nieuwe bestandsindeling

Microsoft heeft een nieuwe bestandsindeling geïmplementeerd (.APPV in plaats van .SFT), waarmee onder andere de bestandslimiet van 4 GB is opgeheven.

Q -schijf is niet meer nodig

De Q-schijf, waarvandaan voorheen alle applicaties werden opgestart, is niet meer nodig. De App-V 5.0 applicaties worden lokaal in een map op het systeem geplaatst en alle bestanden zijn gewoon in te zien via de verkenner, wat voorheen niet mogelijk was. Tevens worden de App-V 5.0 applicaties opgestart door rechtstreeks naar de executable te verwijzen in plaats van via een tussenproces. Dit is veel eenvoudiger te onderhouden en levert daarnaast een groot voordeel op bij het oplossen van mogelijke problemen.

Verbeteringen bij het sequencen

Er zijn een aantal verbeteringen doorgevoerd die van pas komen bij het bouwen van nieuwe App-V 5.0 applicaties. Zo gaat de sequencer nu goed om met benodigde reboots en is het mogelijk om zaken als contextmenu’s virtueel aan te bieden, wat voorheen niet mogelijk was. Dit komt doordat App-V 5.0 nu beter integreert met het besturingssysteem.

PowerShell integratie

Voor zowel de App-V client als de App-V server zijn verschillende PowerShell commando’s beschikbaar gemaakt die ondersteunen in het automatiseren van taken en het onderhouden van de App-V applicaties.

Bij een upgrade van App-V 4.6 naar App-V 5.0 moet er rekening gehouden worden met het feit dat App-V 4.6 applicaties niet met een App-V 5.0 client opgestart kunnen worden. Dit komt doordat App-V 5.0 gebruik maakt van een nieuw bestandssysteem welke niet compatible is met App-V 4.6. Het is echter wel mogelijk om beide versies van de App-V client te installeren op hetzelfde systeem. Hierdoor kun je alsnog een applicatie in zowel App-V 4.6 als App-V 5.0 formaat gebruiken. Gevolg is dan wel dat je beide versies van de applicatie en client moet gaan onderhouden, wat niet optimaal is.

Microsoft levert bij App-V 5.0 een aantal Powershell modules, welke een conversie kunnen uitvoeren van een App-V 4.6 applicatie naar een App-V 5.0 applicatie. Dit conversie proces heeft wel een aantal kanttekeningen:

  • Conversie kan alleen vanaf App-V versie 4.6 SP2, oudere versies zullen eerst hiernaar omgezet moeten worden
  • Gebruikte scripts worden niet automatisch geconverteerd
  • Applicaties welke harde paden gebruiken (in bijv. INI files) worden niet automatisch omgezet

In veel gevallen zal het dus niet mogelijk zijn om een App-V 4.6 applicatie te converteren naar een App-V 5.0 applicatie. Ook kan het zo zijn dat na testen blijkt dat een geconverteerde applicatie niet of niet helemaal juist werkt. Opnieuw sequencen met App-V 5.0 is dan de enige oplossing.

Mocht je gebruik maken van Microsoft System Center Configuration Manager (SCCM), hou er dan rekening mee dat App-V 5.0 ondersteuning beschikbaar is vanaf versie 2012 SP1. Wat je ook moet weten is dat de App-V 5 client geen gebruik maakt van (App-V 4) .PKG bestanden om gebruikersinstellingen in op te slaan. Indien gebruikers bestaande instellingen willen behouden, dan zal hier rekening mee moeten worden gehouden tijdens de migratie, bijvoorbeeld door het toepassen van scripting.

Bij ResultaatGroep zijn een aantal zeer ervaren App-V specialisten in dienst die je goed kunnen informeren over een upgrade naar App-V 5.0. We horen het graag als je hierin geïnteresseerd bent.