Microsoft Tech Summit 2017

ResultaatGroep was vorige week aanwezig op de 2-daagse Microsoft Tech Summit die gehouden werd in de RAI in Amsterdam. Dit event is bedoeld om nieuwe ontwikkelingen te zien en technische kennis op te doen van cloud oplossingen op basis van Microsoft Azure, Office 365 en Windows 10.

Door: Jan Bakker

Microsoft Tech Summit 2017 was niet alleen informatief, maar ook technisch een leuke ervaring. Ik koos voor de wat meer demo-achtige sessies die voornamelijk Office 365 georiënteerd waren. Via deze blog wil ik jullie een korte impressie geven van de door mij bezochte sessies.

 

Sessie 1 – Moving from legacy on-premises Exchange: upgrade to Exchange 2016, or Exchange Online?

Spreker: Brian Day

Deze sessie stond in het teken van het migreren van legacy Exchange omgevingen naar Exchange 2016 of Exchange Online. Support op Exchange 2007 stopt volgende maand (April 2017), met als gevolg dat er geen enkele update, patch of verbetering meer uitgebracht zal worden. Sinds de supportverlenging in 2012 zijn er geen nieuwe features meer bijgekomen. Sommige organisaties kunnen hier prima mee leven. Immers: “Waarom zou ik betalen voor iets wat ik niet gebruik? Mail is mail, en ik ben de laatste 20 jaar niet in de steek gelaten door Exchange. Het zal mijn tijd wel duren.”

Wanneer u op dit moment nog gebruik maakt van Exchange 2007, 2010 of 2013, is migreren naar Exchange 2016 of Office365 een verstandige keuze. Dit kan namelijk in één stap uitgevoerd worden. De migratie naar Office 365 brengt veel voordelen met zich mee. Zo blijft de Exchange omgeving altijd up-to-date en worden voortdurend nieuwe features uitgerold die gebruikers enorm helpen in hun dagelijkse werkzaamheden, zoals Office 365 Groups en Delve Analytics. En niet te vergeten: Security. Lees meer over de security opties van Office 365 in het verslag van Sessie 3: Get the most out of the Office 365 security solutions.

Sessie 2 – Explore OneDrive for Business key features and roadmap

Spreker: Stephen Rose

Stephen nam ons mee naar de ontwikkelingen op het gebied van OneDrive for Business en SharePoint. Microsoft werkt hard om deze tak van Office 365 zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Microsoft is op de hoogte van de wensen van millennials: “I don’t care how it works, as long as it works.” Men wil op elk denkbaar device bij hun data kunnen komen. OneDrive komt binnenkort met nieuwe functies en een nieuwe desktop client. In deze client zit onder andere bandwidth throttling en een beter synchronisatiemechanisme.

Ook de OneDrive app voor mobiele apparaten heeft een update gehad met veel nieuwe functies. Zo heeft de OneDrive app meer integraties met andere apps, waaronder iOS iMessage, en beschikt het over een nieuwe scanfunctie om direct tickets en bonnetjes in te scannen. Stephen sprak verder over Microsoft Flow, een handige tool waarmee je al je apps met elkaar kunt laten samenwerken. In combinatie met Delve Analytics kun je meer inzicht krijgen in je tijdsbesteding en effort.

 

Sessie 3 – Get the most out of the Office 365 security solutions

Spreker: Marissa Salazar

Marissa deed een gave demo over de uitgebreide security mogelijkheden binnen Office 365. Met Advanced Security Management van Office 365 laat je niets aan het toeval over. Uit onderzoek is gebleken dat 87% van de senior managers regelmatig bedrijfsdata opslaat bij persoonlijke clouddiensten, zoals webmail of Dropbox. Daarnaast worden hackers pas na gemiddeld 140 dagen opgemerkt in het netwerk.

Met Advanced Threat Protection krijgt u alerts wanneer er verdachte activiteiten plaatsvinden op uw Office 365 omgeving, zodat uw snel acties kunt ondernemen wanneer dit nodig is. Zo krijg je bijvoorbeeld een seintje wanneer er op meerdere locaties in de wereld met dezelfde gegevens wordt ingelogd, en wanneer een beheerder ongebruikelijke acties uitvoert op de omgeving.

Middels Data Loss Preventie kun je voorkomen dat gevoelige informatie de organisatie verlaat en er zijn intelligente oplossingen voor malware preventie beschikbaar. Zo worden hyperlinks en bijlagen in een email middels URL Detonation and Dynamic Delivery onder de loep genomen. Malafide URL’s binnen e-mails worden geblokkeerd en de tijd om een bijlage te scannen is sterk afgenomen. Zo krijgt je alvast de email te zien, terwijl de bijlage later toegevoegd wordt. Met deze mooie technieken kan elke organisatie haar informatiebeveiliging sterk verbeteren!

Sessie 4 – Migrating to Exchange Online via Hybrid, over the long haul

Spreker: Brian Day

Opnieuw een interessante sessie van Brian. In deze sessie werden de voor– en nadelen van een hybride Exchange omgeving besproken. Veel organisaties hebben een hybride omgeving met ADSync en ADFS. Dit levert soms complexe vraagstukken op. Vooral wanneer een deel van de mailboxen lokaal staat en een deel in de cloud, kunnen vreemde problemen ontstaan met delegaties en rechten op mailboxen. Ook kunnen bepaalde attributen niet direct vanuit de cloud gewijzigd worden, zoals Alias, Hide From Address List en Mailtips.

Brian liet ons de valkuilen zien van een hybride omgeving en hoe daar mee om te gaan. Hij gaf toe dat het vooral aan Microsoft is om hier verbeteringen in aan te brengen en men evalueert de verschillende mogelijkheden. De problemen die rond een hybride omgeving kunnen ontstaan is grotendeels te danken aan bepaalde AD attributen die (nog) niet gesynchroniseerd kunnen worden. Microsoft werkt aan een oplossing om in de toekomst een hybride omgeving neer te zetten, zonder dat on-premise een Exchange server nodig is. Een mooi vooruitzicht!

 

ResultaatGroep helpt u graag!

ResultaatGroep kan u helpen in alle vraagstukken rondom Exchange migraties, Office 365 en Security. ResultaatGroep is uw gecertificeerde Microsoft partner op het gebied van Cloud Platform, Cloud Productivity, Enterprise Mobility Management en Datacenter oplossingen. Samen kunnen we kijken welke oplossing bij uw organisatie past. Lees ook de blog van collega Marcel over wat er zoal komt kijken bij een migratie naar Office365. Meer weten? Wij horen het graag!