Server Based Computing (SBC), of Virtual Desktop Infrastructure (VDI)? (deel 1)

De laatste tijd is ons vaker de vraag gesteld of men nou moet kiezen voor Server Based Computing (SBC) of voor Virtual Desktop Infrastructure (VDI). Het leek mij goed om hier even een korte post aan te wijden, zodat het ook voor de non-technici wat makkelijker te begrijpen is.

Door Ravin Thakoersingh

De termen SBC en VDI worden soms ook door elkaar gebruikt en zijn voor meerdere betekenissen vatbaar. Hieronder vind je de meest gebruikte omschrijvingen van SBC en VDI.

Server Based Computing (SBC)

Server Based Computing technologie, ook wel bekend als ‘session virtualization’, zorgt ervoor dat meerdere gebruikers tegelijkertijd gebruik kunnen maken van een enkel besturingssysteem. Hierbij is elke gebruiker sessie in staat om zijn eigen gebruikersomgeving en applicaties te draaien. Belangrijke spelers in de SBC markt zijn Citrix XenApp (voorheen MetaFrame), Microsoft Remote Desktop Services (voorheen Terminal Services) en tegenwoordig ook VMware met Horizon View. Met SBC is het mogelijk om zowel losse applicaties als een volledige desktop te presenteren aan de eindgebruikers.

Virtual Desktop Infrastructure

De Virtual Desktop Infrastructure technologie zorgt ervoor dat meerdere virtuele machines door middel van een ‘hypervisor’ geïsoleerd op een enkele fysieke server komen te draaien. Doordat elke gebruiker een eigen virtuele machine met apart besturingssysteem op de server krijgt toegewezen, is het net als bij SBC ook mogelijk om met meerdere gebruikers tegelijkertijd gebruik te maken van de hardware. VMware Horizon View en Citrix XenDesktop zijn op dit moment de enige grote spelers op het gebied van VDI. Met VDI is het enkel mogelijk om een volledige desktop te presenteren aan de eindgebruikers.

De overeenkomsten en verschillen tussen SBC en VDI

Om het een en ander nog meer te verduidelijken, vind je hieronder afbeeldingen van een traditionele PC, SBC sessies en VDI werkplekken.

sbc_blogpost_2014-09

Zoals je kunt zien, zijn er wat overeenkomsten tussen een SBC en VDI oplossing. Het belangrijkste uitgangspunt van beide oplossingen is het consolideren van meerdere gebruikers op een enkele gecentraliseerde fysieke server. Het bureaublad en de applicaties worden via een presentatielaag beschikbaar gemaakt aan de eindgebruikers, waardoor het mogelijk is om je werkplek vanaf elke locatie, op elk apparaat en op elk moment tot je beschikking te hebben. Doordat de oplossing gecentraliseerd is (vaak in een datacenter), kun je de hardware, werkplekken en applicaties centraal beheren, bijwerken en beveiligen. Dit draagt bij aan een lagere beheerlast, eenvoudige uitrol en betere beveiliging.

Het grootste verschil tussen beide oplossingen is het besturingssysteem waarop de gebruikers werken. Een VDI oplossing maakt gebruik van een desktop besturingssysteem. Dit is eenzelfde besturingssysteem die op een traditionele PC geïnstalleerd is, bijvoorbeeld Windows 7 of Windows 8. Een SBC oplossing maakt gebruik van een server besturingssysteem, zoals Windows Server 2008 of Windows Server 2012. Dit kan soms uitdagingen opleveren met betrekking tot de installatie en compatibiliteit van applicaties.

Wat zijn de voordelen van beide oplossingen?

In een volgende post ga ik verder in op de mogelijke voordelen van beide oplossingen. Mocht je naar aanleiding van deze post vragen hebben over de mogelijkheden voor een SBC of VDI oplossing binnen je organisatie, neem dan gerust eens contact met ons op voor het plannen van een vrijblijvend oriëntatiegesprek.