Verslag van het Experts Live kennisevent

Afgelopen week werd in Ede het Experts Live 2016 kennisevent georganiseerd. Experts Live is het jaarlijks terugkerend event rondom Microsoft oplossingen voor en door de community. Het event is inmiddels uitgegroeid tot het grootste Microsoft community evenement van de Benelux. Bij ResultaatGroep zijn we continu bezig met gave dingen en het opdoen van nieuwe kennis. Ons bezoek aan Experts Live was dan ook de ideale gelegenheid om het nuttige met het aangename te verenigen.

Door: Joram Spruijt & Harry Niemuller

Microsoft heeft al enige tijd een sterke focus op Azure. Waar men in het begin nog een beetje huiverig was voor de grote boze Cloud, kun je nu zien dat de community helemaal om is en zich volledig inzet op oplossingen binnen en rondom Azure. Dit was ook te zien aan het grote aantal Azure gerelateerde sessies tijdens het event. Maar er waren ook nog een hoop andere onderwerpen die aan bod kwamen, zoals de product-gerelateerde Windows 10, Windows Server 2016 en Office 365 sessies, of de wat algemene sessies over Security en Internet of Things. Hieronder een greep uit de sessies die wij namens ResultaatGroep hebben bijgewoond.

Keynote

In de keynote werd vooral gesproken over de mooie technologie van Azure. En dat er, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, er wel degelijk een toekomst is voor de System Center suite, ook al is er de laatste tijd niet veel vernieuwd. Veel mensen denken dat de System Center producten verdwijnen en vervangen worden door bijvoorbeeld Microsoft Operations Management Suite (OMS). Maar je moet OMS meer als een aanvulling zien op de System Center producten. Bijvoorbeeld zoals Intune nu integreert met System Center Configuration Manager (SCCM), kun je OMS en System Center Operation Manager (SCOM) ook erg goed met elkaar integreren.

Azure Stack

Deze sessie ging over hoe en waarom je Azure Stack implementeert. Azure Stack is een oplossing waarmee je in je eigen datacenter een private cloud kan opzetten. Groot voordeel hiervan is dat je als organisatie niet meteen volledig naar de public cloud hoeft, maar wel een Azure ‘driven’ datacenter kan opbouwen en gebruik kan maken van de moderne en intelligente technologie van Azure. En je hierdoor dus kan profiteren van alle voordelen die de cloud met zich meebrengt. En wanneer de bedrijfsvisie of regels omtrent de publieke cloud veranderen kun je makkelijk opschalen naar of hybride draaien in combinatie met de Azure Global Public Cloud.

Onderstaand een illustratie hoe dit er in de praktijk uit kan zien:

azurestack

Het linker plaatje is Azure als public cloud. Midden heb je Azure Stack als Hosted oplossing, bijvoorbeeld van een Service Provider die omgevingen aanbiedt aan klanten. En rechts zie je Azure Stack als Private Cloud, waarbij je zelf je Azure omgeving host en aanbiedt aan je organisatie.

Qua functionaliteit en beheer zijn er weinig verschillen tussen Azure Stack en de publieke Azure Cloud. De management interface (Azure Resource Manager) van Azure Stack is bijvoorbeeld identiek aan die van Azure Public, zie hieronder.

azurerm

Azure Stack heeft wel scherpe hardware eisen. Op dit moment is het enkel mogelijk om pre-built units van HPE, Dell EMC of Lenovo met Azure Stack aan te schaffen. Microsoft heeft aangekondigd dat begin 2017 ook OEM vendoren ondersteund zullen gaan worden.

azurehw

Azure Automation

In deze sessie werd diep ingegaan op wat er allemaal mogelijk is middels Azure Automation. Azure Automation maakt gebruik van runbooks, die opgebouwd zijn uit PowerShell scripts en workflows. Maar waar wordt Azure Automation vooral bij toegepast?

automation

Er zijn verschillende runbooks die in combinatie met Microsoft Operations Management Suite (OMS) nu werken met cloud resources, maar ook middels Runbook workers die on-premise omgevingen kunnen voorzien van een stukje automatisering en monitoring. Hieronder een overzicht hoe dit mechanisme werkt.

runbooks

Er is ook een online gallery beschikbaar waar je zonder al te veel kennis kan spelen met een aantal runbooks die je bijvoorbeeld in combinatie met OMS zou kunnen uitproberen.

Azure Backup

In deze sessie werd vooral gesproken dat het belangrijk is dat je voordat je een backup oplossing kiest nadenkt over hoeveel dataverlies, uitval en restoretijd er acceptabel is. De strekking van de spreker was: „Backup is dead“. Denk na over wat je wil restoren, maak een Business Continuity Plan en zoek hier een passende techniek bij. Azure Backup Server is een gratis product van Microsoft, gebaseerd op System Center Data Protection Manager (DPM). Je betaalt alleen voor de backup storage in Azure en dat is best goedkoop. Azure Backup ondersteund de back-up van fysieke en virtuele servers (Hyper-V), SQL, SharePoint en Exchange. En sinds kort wordt ook het backuppen van VMware virtual machines ondersteund.

Ransomware Protection

In deze sessie werd kort toegelicht wat de huidige bedreigingen van Ransomware zijn, en hoe deze met simpele Microsoft tools tot bijna 100% zijn te bestrijden. Het simpele antwoord was in deze sessie: zet File Server Resource Manager (FSRM, een oude bekende) in! Door bijvoorbeeld File Screening Management in te richten, kan het uitvoeren van Ransomware binnen een netwerk worden voorkomen. Na het inrichten van een aantal regels binnen FSRM, werd in de demo ook getoond dat diverse Ransomware daadwerkelijk niet uitgevoerd kon worden. We kregen na de presentatie nog een URL mee waar handige instructies en templates staan die je zo kan importeren op een file server om je bestanden direct beter te kunnen beschermen. En in dit artikel wordt uitgelegd hoe je FSRM in richt voor het blokkeren van Cryptolocker.

En nog meer..

Dit waren voor ons de meest in het oog springende sessies. Daarnaast hebben we nog een hoop andere interessante onderwerpen gezien, waaronder een sessie over ADFS, waarin de meest gemaakte fouten bij het implementeren van ADFS werden behandeld. Vooral het in orde hebben van je lokale Active Directory is erg belangrijk voordat je met ADFS begint. En bij de sponsor stands hebben we onder andere gesproken met de mensen van DoubleTake. DoubleTake heeft een Disaster Recovery oplossing om machines zonder downtime te verhuizen tussen on premises en cloud en vice versa. In de praktijk wordt het product veel gebruikt voor migraties zonder downtime naar bijvoorbeeld Azure.

Kortom… Heel erg veel, maar leuke materie!

Microsoft Partner

ResultaatGroep is uw gecertificeerde Microsoft partner op het gebied van Cloud Platform, Cloud Productivity, Enterprise Mobility Management en Datacenter oplossingen.

mspartner

Wilt u meer weten over de producten en oplossingen van Microsoft, of wilt u persoonlijk geïnformeerd worden over deze laatste vernieuwingen, neem dan vrijblijvend contact op met één van onze Microsoft experts.