Blog: VMware Cloud Foundation 4

Door: IT Infrastructuur Consultant Marvin Bock

Enkele maanden geleden heeft VMware alweer VMware Cloud Foundation 4 (VCF) geïntroduceerd. Maar wat is het eigenlijk?
Met VMware Cloud Foundation biedt VMware een stack met alle onderdelen die je nodig hebt om een Software Defined Datacenter op te bouwen voor een Private Cloud, Hybride Cloud of zelfs voor Multi cloud omgevingen. Standaard bestaat VMware Cloud Foundation 4 uit VMware vSphere 7 (Compute), VMware vSAN 7 (Storage), NSX-T(Network) en vRealize Suite 2019 (Monitoring & Automation). Met VMware Cloud Foundation 4 wil VMware zich nog meer focussen op de Hybride en Multi cloud markt en hebben ze met Tanzu het portfolio uitgebreid met een zelf ontwikkelde Kubernetes versie, die gericht is op Enterprise omgevingen.

SDDC Manager
De SDDC Manager is de beheer console van de gehele stack en dient daarbij voor het configureren en provisioning van alle benodigde onderdelen.

VMware vSphere 7 – Compute
Het meest bekende VMware product, VMware vSphere, is van oudsher marktleider wat betreft server virtualisatie en maakt ook hier onderdeel uit van VMware Cloud Foundation voor het Compute onderdeel.

VMware vSAN 7 – Storage
vSAN is de storage virtualisatie oplossing van VMware en stelt je in staat eenvoudig een storage cluster op te bouwen op basis van je lokale storage op je ESXi hosts.

VMware NSX-T – Network & Security
NSX-T is de netwerk virtualisatie en security oplossing en de directe opvolger van NSX-V die nog sterk verbonden was aan VMware vSphere. NSX-T heeft deze beperking niet meer en is daarom sterk ontwikkeld met de nadruk op Hybride en Multicloud en werkt samen met andere virtualisatie platformen als KVM, Kubernetes, Openstack of Amazon AWS.

VMware vRealize Suite 2019 – Monitoring & Automation
VMware vRealize Suite is een omvangrijk monitoring en automation platform voor het automatiseren en orchestreren van Virtuele machines.

VMware Tanzu – Kubernetes
In 2018 heeft VMware Heptio overgenomen, die wederom specialist is op het gebied van Kubernetes. Tanzu is dan ook een Kubernetes die naadloos geïntegreerd is in VMware VCF.

VMware on AWS
Naast dat je VMware Cloud Foundation als SDDC zelf kunt installeren, heeft VMware ook een samenwerkingsovereenkomst met Amazon. VMware on AWS is een dienst die volledig wordt beheerd en ondersteund door VMware. In de praktijk draait deze op een AWS baremetal server i3 of r5, waarvan je er minimaal 3 moet afnemen. Het grote voordeel van het afnemen van deze dienst is dat het je letterlijk dichterbij verschillende Amazon Services brengt, wat (als je al gebruikt maakt van Amazon Services) voordelen op kan leveren op het gebied van performance, traffic kosten en backup mogelijkheden. Daarnaast kun je met Elastic DRS eventuele extra hosts automatisch bij- en afschalen waardoor je altijd voldoende capaciteit hebt. Bij mindere workload zal deze ook weer afschalen wat weer goed is voor de portemonnee.

Andere cloud aanbieders met VCF
Naast VMware on AWS, bieden andere Cloud providers een vergelijkbare dienst aan.

  • Sinds mei 2020 biedt Microsoft ook VMware in Azure aan (preview) om je VMware Workloads in Azure cloud te draaien.
  • Ook Google biedt een vergelijkbare dienst met VMware Cloud Foundation in de Google Cloud.
  • Als je liever kiest voor een Europese Service provider, dan biedt het Franse OVH ook VMware Cloud Foundation in zijn OVHcloud aan.

Use cases van VCF

We weten nu wat VMware Cloud Foundation inhoudt. Maar wat kunnen we er concreet mee?

Datacenter modernisatie
Als je als overheid of als bedrijf afhankelijk bent van allerlei privacy wetgevingen waardoor het niet mogelijk is gebruik te maken van Cloud diensen, dan is een software defined datacenter oplossing van VMware een optimale oplossing om toch gebruik te maken van een moderne infrastructuur.

Public Cloud strategie
Stel, je hebt een public cloud strategie maar je loopt qua applicaties ver achter omdat deze nog niet geschikt zijn om volledig in de cloud te draaien en je weet niet zo goed waar je moet beginnen. Daarnaast zit je met verouderde hardware en je wil hierin geen investering meer doen. VMware on AWS zou dan een mooie oplossing kunnen zijn om je huidige on premise VMware omgeving te migreren naar Amazon.

Datacenter uitbreiding
Snel je infrastructuur uitbreiden is voor organisaties die snel groeien, veranderen, fuseren of juist uit elkaar gaan, op IT infrastructuur gebied een grote uitdaging. Het plannen, aanvragen van offertes en het bestellen van hardware kan maanden duren waardoor Engineers moeten wachten voordat ze aan de slag kunnen gaan. Met VMware Cloud Foundation bij een een van de Cloud aanbieders kun je meestal al binnen enkele uren starten.

Komende maanden zal Marvin dieper ingaan op verschillende subproducten van VMware. In zijn volgende blog legt hij uit hoe je een VMware lab opzet in Promox VE.
Volg ons op Linkedin om op de hoogte te blijven.