Server Based Computing (SBC), of Virtual Desktop Infrastructure (VDI)? (deel 2)

In de blogpost van vorige week is er een uitleg gegeven over Server Based Computing (SBC) versus Virtual Desktop Infrastructure (VDI). In deze post ga ik in op de mogelijke voordelen van een SBC en/of VDI oplossing.

Door Ravin Thakoersingh Het doel van beide oplossingen is het centraliseren van de werkplekomgeving. Dit biedt een aantal voordelen, waaronder:
* Lagere hardware kosten: Doordat de verwerking centraal plaatsvindt, ben je minder afhankelijk van de hardware van de lokale werkstations. Dit biedt de mogelijkheid om gebruik te maken van thin clients, waarmee de afschrijvingskosten voor werkstations aanzienlijk verlaagd worden, vanwege de lagere aanschafkosten en langere levensduur van een thin client;
* Verbeterde informatiebeveiliging: Doordat de verwerking centraal plaatsvindt (vaak in het datacenter), staat er geen data meer lokaal op de werkstations. Dit verkleint het risico op dataverlies en diefstal van waardevolle bedrijfsgegevens;
* Vereenvoudigd beheer: Doordat de werkplek zich op een centrale plaats bevindt, worden patch-, update- en upgrade werkzaamheden vereenvoudigd en versneld. Daarnaast kan er gebruik worden gemaakt van centrale infrastructuur voorzieningen waaronder back-up, disaster recovery en monitoring;
* Flexibele toegang: Doordat de werkplek niet meer aan een fysieke plek gebonden is, maar centraal staat, is er toegang mogelijk vanaf elke locatie en vanaf elk apparaat.

blog_ravin-vdi-of-sbc-deel2

De belangrijkste voordelen van VDI ten opzichte SBC Het grootste voordeel van VDI ten opzichte van SBC is dat vrijwel alle eindgebruiker applicaties werkend zijn te krijgen binnen een VDI oplossing. Er zijn namelijk applicaties die geen compatibiliteit bieden met een gedeelde (SBC) server omgeving, maar wel met een (Windows) desktop besturingssysteem, wat binnen een VDI oplossing gebruikt wordt. Voordat je kiest voor een SBC oplossing, dient er dus goed getest te worden of alle applicaties ook daadwerkelijk ondersteund worden binnen een SBC sessie. Daarnaast kunnen applicaties die veel hardware bronnen verbruiken geïsoleerd worden aangeboden. Hierdoor vormen deze applicaties geen bedreiging voor overige gebruikers op een gedeelde server. Verder is het met VDI mogelijk om applicaties zelf door bepaalde gebruikers te laten installeren en/of configureren. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor het testen van applicaties door bepaalde gebruikers, of voor beheerders die gebruik maken van niet-standaard applicaties en tools.

De belangrijkste voordelen van SBC ten opzichte van VDI Het grootste voordeel van SBC ten opzichte van VDI is dat een SBC oplossing meer gebruikers kwijt kan op de onderliggende hardware, dan bij een VDI oplossing het geval is. Bij een VDI oplossing heeft elke gebruiker zijn eigen virtuele machine met zijn eigen besturingssysteem, waardoor er meer hardware bronnen worden gebruikt. Voor hetzelfde aantal gebruikers is hierdoor meer hardware nodig dan bij een SBC oplossing. De totale hardware kosten voor een VDI oplossing vallen daardoor hoger uit dan bij een SBC oplossing. Daarnaast kan het een voordeel zijn dat SBC vrij lang op de markt is, binnen een groot aantal enterprise omgevingen operationeel is, en er dus ook erg veel kennis van SBC aanwezig is. VDI is pas de laatste jaren in opkomst, waardoor de installbase en aanwezige kennis veel lager is dan bij SBC.

Geen kant-en-klaar-antwoord op de vraag welke oplossing je koet kiezen Als je voor de keuze staat tussen SBC of VDI, dan is er geen kant-en-klaar antwoord op de vraag voor welke oplossing je moet kiezen. Het antwoord hierop is sterk afhankelijk van de aan te bieden applicaties en het type gebruikers. Daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen voor een hybride oplossing, waarin beide technologieën worden ingezet. De SBC en VDI producten van Citrix en VMware zijn hier zeer geschikt voor, omdat beide producten een uniforme beheeromgeving bieden voor beide oplossingen.

Hulp nodig bij het maken van de juiste keuze? Mocht je geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden voor een SBC of VDI oplossing binnen je organisatie, dan helpen wij je graag met het maken van de juiste keuzes.

Neem gerust eens contact met ons op voor het plannen van een vrijblijvend oriëntatiegesprek.