Wanneer is het logisch om XenServer in te zetten?

Wat is Citrix XenServer eigenlijk? XenServer is een Linux distributie speciaal gemaakt voor het werken met de Xen hypervisor type 1.

Het verschil tussen XenServer en Xen? Xen is alleen de hypervisor “applicatie”, en XenServer is een hypervisior distributie. Waar bij Xen een flinke hoeveelheid Linux kennis is vereist, daar is bij XenServer relatief weinig Linux kennis gevraagd. XenServer kan relatief eenvoudig worden beheerd van XenCenter of als het is gewenst vanuit VMM.

De concurrentie VMware vSphere en Microsoft Hyper-V zijn als het gaat om aan aantal geavanceerde functies verder in ontwikkeling dan Citrix XenServer, zie VirtualizationMatrix. Citrix heeft XenServer recentelijk aan de Open Source Community gegeven met het idee deze achterstand zo op korte termijn goed te maken enerzijds, terwijl nieuwe klanten eenvoudig en gratis kunnen instappen anderzijds.

Wanneer is het logisch om XenServer in te zetten?

  • Als een organisatie gebruikt maakt van Citrix XenApp en/of Citrix XenDesktop is het een aanrader om voor in ieder geval de XEN omgeving XenServer te gebruiken, vanwege optimalisatie zoals IntelliCache en Dynamic Memory Control.
  • In relatief kleinere netwerken zoals bij lokale overheden en bij veel Midden- en Kleinbedrijven is XenServer ook een prima keuze. Hier zijn de uitgebreide opties van vSphere en Hyper-V vaak alleen maar overkill en geeft XenCenter een compact en intuïtief beheer.

Citrix heeft wereldwijd 100 miljoen zakelijk gebruikers die op basis van Citrix XenApp en XenDesktop hun werk verrichten. In de meeste landen bestaat het grootste deel van de economie uit Midden- en Kleinbedrijven. Dit verklaart waarom XenServer al een behoorlijk marktaandeel heeft qua Hypervisor en met het nieuwe Open Source model uitkijkt naar nieuwe mogelijkheden.

Auteur: Henry den Hengst

Links:
XenServer http://www.xenserver.org/
Xen http://www.xenproject.org/

landing_xenserver